Stresul care ne înconjoară. Consecințele bolii secolului asupra organismului

Stresul care ne înconjoară. Consecințele bolii secolului asupra organismuluiSursa foto: Pixabay.com

Bolile provocate de stres pot avea consecințe foarte grave asupra pacienților. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la nivelul de stres din ce în ce mai ridicat ce are o multitudine de cauze. Iar bolile pe care le provoacă sunt din cele mai diverse, de la afecțiuni cardiovasculare, la anxietate, depresie sau boli cerebrovasculare. Multe dintre acestea se instalează precoce și îi afectează pe adolescenți, dar și pe tineri.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la bolile provocate de stres, boli care până de curând nu erau luate foarte în serios. În prezent a devenit o provocare din ce în ce mai mare depistarea și tratarea unor astfel de afecțiuni. Există un interes special în sensul abordării multidisciplinare a stresului și a problemelor pe care le provoacă, după cum susține dr. Luiza Spiru, președintele Fundației „Ana Aslan” Internațional. Drept urmare, au loc periodic întâlniri și seminarii pe tema stresului și a afecțiunilor pe care acesta le provoacă.

„Suntem la cincea ediție a Stress Congres. Este un brand care a fost creat tocmai datorită interesului special în sensul abordării multidisciplinare a stresului și a bolilor cauzate de stres, dar este singurul eveniment cu abordare multidisciplinară în plan medical mondial, pentru că există alte evenimente, dar niciunul nu are această abordare multidisciplinară în plan medical. Anul acesta, la cincea ediție, avem 77 de speakeri, de oameni care vin să vorbească, dintre care 24 sunt speakeri europeni și internaționali”, a precizat medicul Luiza Spiru.

În cadrul evenimentului, se va pune accent pe diversificarea tipurilor de stres care afectează populația. Potrivit spuselor sale, nu mai este vorba doar despre stresul profesional sau societal, cunoscute până de curând. Stresul poate apărea de oriunde, inclusiv din cauza temerilor provocate de războiul de la granița României, din Ucraina.

„Trăim într-o perioadă în care stresul devine într-adevăr o paradigmă pe care trebuie să o abordăm cum se cuvine, corect. Nu e vorba doar de stresul profesional, despre stresul societal, este vorba și despre stresul militar acum, de stresul războiului de la granița României. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să învățăm să le abordăm, iar abordarea, cum spuneam, este multidisciplinară”, a mai spus medicul Luiza Spiru.

Bolile provocate de stres

Medicul a arătat că toate aceste forme de stres provoacă afecțiuni dintr-o gamă foarte largă, de la bolile cardiovasculare, la anxietate și depresie și până la afecțiuni cerebrovasculare. Iar vârsta de la care se instalează aceste boli este din ce în ce mai redusă.

„Vorbim despre boli de toate tipurile, de la bolile cardiovasculare, de la anxietate, depresie, de la boli cerebrovasculare care se instalează precoce, din păcate, de la afectarea tinerilor, a adolescenților, a copiilor, a celor care au trecut prin perioada COVID și ale cărei consecințe vor fi obiect de discuție și de cercetare pentru următorii 20-25 de ani”, a mai spus medicul.

În acest context, Luiza Spiru a precizat că evenimentul Stress Congres, programat să se desfășoare în intervalul 6 – 8 octombrie va fi un moment educațional extrem de important, deoarece va deschide noi perspective în abordarea acestor problematici.

„De asemenea, este un moment educațional extrem de important pentru că nu m-am așteptat să avem atâția speakeri și atâta interes pentru acest eveniment și îi așteptăm în continuare pe cei care vor să se înscrie la evenimentul din 6-8 octombrie de la Facultatea de Medicină Carol Davila, care este partenerul nostru cu care organizăm acest eveniment de la început”, a declarat prof. dr. Luiza Spiru, președintele Fundației „Ana Aslan” Internațional, pentru Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News