Evenimentul Zilei > Actualitate > Strategie nouă de control al cancerului, dar fără finanțare
Strategie nouă de control al cancerului, dar fără finanțare

Strategie nouă de control al cancerului, dar fără finanțare

Ministerul Sănătății a prezentat, ieri, primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului (PNCC), care urmează să fie aplicat până în 2020.

Planul înglobează strategii noi de control al cancerului în România, care se pliază pe directivele europene comune. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu (foto), a declarat că această strategie vizează în principal: o mai bună înregistrare a îmbolnăvirilor la Registrele de Cancer; promovarea unui stil de viață sănătos, cu înțelegerea, evitareaa și combaterea factorilor de risc; măsuri de prevenire primară prin politici de vaccinare împotriva hepatitelor cronice și a infecțiilor cu virus HPV; continuarea și îmbunătățirea performanțelor programului național de screening al cancerului de col uterin.

Plan avem, bani căutăm

De asemenea, sunt prevăzute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, continuarea celui pentru cancerul de col uterin, cu pilotarea regională a screening-ului primar HPV.

Surpriza a venit de la primul ministru, Dacian Cioloș. Acesta nu a fost prezent la lansarea planului, dar în mesajul său video a transmis participanților că speră ca el să fie adoptat prin hotărâre de guvern în iunie și că până atunci va fi identificată și sursa de finanțare pentru strategie. „Vrem să accesăm fonduri europene (…) Acest plan este o restanță pe care trebuia s-o rezolvăm de ceva vreme”, a spus premierul, referindu-se la faptul că se lucrează la strategie națională de luptă împotriva cancerului din 2007 încoace.