Strategia folosită de Ministerul Sănătății din Marea Britanie pentru a gestiona pandemia. Frica, unul dintre elementele principale

Strategia folosită de Ministerul Sănătății din Marea Britanie pentru a gestiona pandemia. Frica, unul dintre elementele principale

O scurgere masivă de peste 100.000 de mesaje ale ministrului Sănătății al Marii Britanii din perioada pandemiei, Matt Hancock, scoate la iveală strategia pusă la cale de acesta pentru a reuși să gestioneze mai bine reacția oamenilor în legătură cu virusul.

Pentru a se asigura că lumea respectă restricțiile impuse în contextul Covid-19, ministrul Sănătății de la acea perioadă le-a transmis asistenților săi că vrea să îi sperie pe oameni. Conform ultimelor mesaje scurse, cei din ministerul Sănătății din Marea Britanie doreau să se folosească de apariția unei noi tulpini pentru a-și duce la îndeplinire planul.

Ministrul Sănătății a vrut să sperie populația cu o nouă tulpină Covid-19

Schimburile de mesaje de pe WhatsApp sugerează că secretarul pentru Sănătate de atunci şi alţii au discutat cum să folosească un anunţ despre varianta Kent a virusului pentru a speria publicul să-şi schimbe comportamentul. De asemenea, secretarul de cabinet Simon Case, a spus în ianuarie 2021 că frica ar fi un element vital în stoparea răspândirii virusului.

Consilierul lui Hancock a spus: „În loc să atragem mai mult atenţia înainte, putem trece la pasul cu noua tulpină”, la care ministrul Sănătății a adăugat: „Speriem pe toată lumea cu noua tulpină”. „Da, asta va aduce o schimbare adecvată a comportamentului”, a fost replica consilierului.

„Când vom implementa noua variantă”, a răspuns Hancock. El a continuat și a subliniat că problema Brexitului ocupă însă primul loc, arătându-se neîncrezător dacă strategia lor va funcționa.

Conversația dintre cei doi a avut loc pe 13 decembrie, în contextul răspândirii rapide a virusului în sud-estul Angliei. La o zi distanță, pe 14 decembrie, ministrul Sănătății anunța că o nouă variantă a virusului a fost identificată în Marea Britanie. Ulterior, întreaga țară a intrat în cel de-al treilea lockdown în 6 ianuarie 2021.

Ce planuri au mai pus la cale autoritățile sanitare

Ulterior, pe 10 ianuarie 2021, mesajele dezvăluie cum ministrul Hancock şi secretarul cabinetului, Simon Case, discută modalităţi de a asigura conformitatea.

În această discuție Case a scris: „S-ar putea ca purtarea mai mult a măştilor să fie singurul lucru de luat în considerare. Efectiv gratuit şi are un impact foarte vizibil? Purtaţi măşti în toate locurile din afara casei şi la locul de muncă?

Nu sunt sigur că asta ne-a dus mult mai departe, nu-i aşa? Practic, trebuie să creştem conformitatea”.

În replică, Matt Hancock, îi spune că nu crede că s-ar mișca lucruri mărunte decât dacă vor merge mai departe. „Cred că este exact. Lucrurile mici par ridicole. Creşterea mesajelor – factorul frică/vinovăţie vital. Bănuiesc că London Nightingale (spitalul) va fi folosit ca un mare moment public. Mai ales că eu cred că va fi plin în câteva zile (pe baza datelor actuale)”, a răspuns consilierul.

Dezvăluirile mesajele au fost făcute de jurnalista Isabel Oakeshott care le-a primit chiar de la ministru în timp ce colaborau la memoriile acestuia. Ea a motivat că totul a fost publicat pentru că servește interesului public, potrivit știripesurse.ro.