„Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu”. CTP, despre interesul românilor față de moartea celebrității

„Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu”. CTP, despre interesul românilor față de moartea celebrității Sursă foto: Arhiva EVZ

„Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu. Domnul Mîțu care a murit. (...) Deși domnul Cîțu este mort politic în momentul de față”, a comentat gazetarul Cristian Tudor Popescu într-o analiză a mecanismelor psihologice care stau la baza interesului manifestat de oameni pentru trecerea din viață a unei celebrități, în cazul de față a unui important reprezentant al culturii populare române.

Știrea săptămânii nu o aleg jurnaliștii, a subliniat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, cunoscut și sub numele de CTP. Știrea săptămânii se impune, prin urmare nu premierul demis și președintele partidului PNL, Florin Cîțu, face obiectul dezbaterilor, ci cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, a transmis CTP. Regretatul rapsod a decedat, în urmă cu peste o săptămână, după ce a urmat un tratament de recuperare post-COVID-19, terapia hiperbară, circumstanțele morții fiind anchetate în prezent de procurori.

„Știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu”

„Așa se face că știrea săptămânii nu este domnul Cîțu, ci este domnul Mîțu. Domnul Mîțu care a murit. A murit în spital, fapt trist, se investighează cazul, o să vedem dacă este vorba de malpraxis acolo, dacă este vorba de o măsură medicală neprofesionistă (...). Deși domnul Cîțu este mort politic în momentul de față. Aș fi curios să văd primul sondaj de opinie în ceea ce-l privește”, a declarat CTP.

Gazetarul a realizat o analiză a mecanismelor psihologice care stau la rădăcina interesului manifestat de români în ceea ce privește moartea celebrității din cultura populară română și a ajuns la concluzia că „oamenii se hrănesc urmărind vulnerabilitatea celor care par intangibili față de ei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De o săptămână, însă, ocupă ecranele acest tragic incident cu dl. Mîțu. Și m-am întrebat: domnule, dacă era vorba de un simplu cetățean, care tot așa, murea după ce ieșea din camera hiperbarică, ar fi fost o știre rulată o săptămână pe ecran? Nu! Deși era un om care murea în aceleași condiții. De ce știrea aceasta a fost rulată?

De ce au fost interesați românii de moartea lui Petrică Mîțu Stoian

Pentru că dl. Mîțu este o persoană cu vizibilitate din zona culturii populare - muzica populară, muzica ușoară, sportivi și alte persoane de felul acesta, care sunt vizibile. Și atunci, știrea face audiență, lumea se uită, e interesată. De ce e interesată? M-am întrebat. Am făcut niște raționamente de felul acesta și când a murit prințesa Diana.

Este interesată, pentru că, de fapt, mai mult sau mai puțin subconștient, oamenii au un sentiment de ușurare, cumva un sentiment nemărturisit, subconștient, acolo zace, în adâncul ghețarului freudian, jos, un sentiment de „bine că i se poate întâmpla și unui ins de felul acesta”. Țineți minte o telenovelă, Și bogații plâng? Titlul acesta - „Și bogații plâng”. Se hrănesc urmărind vulnerabilitatea celor care par intangibili față de ei, care sunt simpli cetățeni, nu apar la televizor, nu au popularitate. Oamenii aceștia cu vizibilitate mare de obicei au și bani mai mulți, au o situație materială mai bună decât simplul cetățean și atunci există o bucurie, acolo, ascunsă undeva înlăuntrul omului, că iată, și ăstuia i se poate întâmpla, nu e ferit de moarte, și cumva asta îl mai ogoiește pentru viața lui care e departe de a fi atât de strălucitoare și de plină ca a unei vedete”, a explicat CTP.

Florin Cîțu a „murit politic”. CTP: „Suntem în ferpar”

„Nu e deloc plăcut ce spun acum, dar poate vă gândiți dacă nu cumva există un sâmbure de adevăr în ceea ce spun. E vata din nas, asta este. Când se înmormântează o vedetă, toată lumea se duce ca să vadă dacă i-a băgat vată în nas. Ce înseamnă vata din nas? Înseamnă coborârea. Înseamnă coborârea persoanei respective, prin moarte, la nivelul nostru, al ăstorlalți, al simplilor cetățeni. Și asta îi face pe oameni să se simtă într-un fel, nemărturisit, bine”, a susținut gazetarul.

În ceea ce-l privește pe premierul demis Florin Cîțu, „suntem în ceea ce se cheamă ferpar”, a subliniat CTP. „Așa se numea rubrica de la România liberă dinainte de 1989, unde erau unii care stăteau și căutau nume. Așteptau de ani de zile să-l găsească pe ăla mort. Lumea voia să știe cine a mai murit. Și aici e o bucurie interioară: uite, domnule, ăla a murit, îl știam eu demult, și eu trăiesc! Am fost colegi de generație. Este bucuria de a supraviețui, aceia nefiind neapărat dușmani ai respectivului. Nu mai vorbesc de dușmani - că sunt unii care aplică proverbul chinezesc: dacă stai suficient de mult pe malul apei, vei vedea trecând cadavrul dușmanului tău. Am intrat prin mațele creierului uman acum, și ăla gros, și ăla subțire, ceea ce nu e plăcut, ca orice operație dintr-asta în intestine”, a concluzionat CTP într-o intervenție televizată la Digi24.