În 18 iunie 2012 a fost publicat articolul din revista Nature care arata cum a plagiat fostul prim-ministru în lucrarea de doctorat. Hoţia intelectuală fusese comisă in 2003, cu complicitatea infractorului Adrian Năstase care a fost îndrumătorul lucrării ştiinţifice a impostorului academic Ponta.
 

„Ponta şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti în timp ce era Secretar de Stat în cabinetul Adrian Năstase, care a fost şi supervizorul lucrării sale de doctorat”, a scris autorul articolului din Nature.

În 20 iunie 2012 ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a prezentat aceleaşi informaţii.

Jurnalistul  Karl-Peter Schwarz, a spus că acest caz este mai grav decât cel al politicienilor plagiatori din Germania şi Ungaria, întrucât aceştia din urmă „nu ar fi copiat pagini întregi ale tezei, aşa cum a făcut el”.

Furtul intelectual comis de Ponta ne-a făcut de râs din Marea Britanie până în India si din Spania până în America Latină. Toate publicatiile mari au preluat-o.  Românii au aflat din presa noastră punctual cum a furat Ponta. Au văzut pagini după pagini preluate cu copy – paste. În mod normal atunci trebuia să rămână Ponta fără titlu şi subiectul să intre în istorie.

Pentru că trăim în România şi Ponta era pe val, ajungând prim-ministru şi apoi candidat la preşedinţie, lucrurile au mers într-o direcţie jenantă, jalnică, revoltătoare. Ajunşi la puterea guvernamentală şi parlamentară, reprezentaţii PSD au pus constant presiune pentru a-l scoate pe Ponta  basma curată.

Toată ţara şi lumea întreagă l-au văzut pe hoţ cu găinile furate în braţe, prins în flagrant noaptea pe uliţa satului. Pozat şi filmat. Ce a făcut România?

Întregul stat român, sub guvernarea PSD, s-a scremut  să mintă eficient că Ponta nu e hoţ. S-au făcut lucruri inadmisibile pentru, asta nu doar în zona administrativă.

În presă, jurnaliştii din multe redacţii au primit interdicţia să mai discute despre plagiatul lui Ponta, ca pe vremea lui Ceauşescu. Hoţul de găini ajunsese să pună poliţiştii din comună să-i ia la bastoane pe sătenii care vorbeau prin sat că le-au dispărut zburătoarele din coteţe.

Patru ani şi o lună au fost necesari pentru a spune oficial ceea ce era clar din prima clipă. Ştirea este că România e ţara în care a durat atât de mult pentru ceva atât de simplu. Este ţara în care statul a lucrat la comanda hoţului pentru a muşamaliza furtul.

Declararea lui Ponta plagiator oficial, irevocabil şi definitiv, nu este suficientă fără măsuri împotriva celor care au fost complici la furtul intelectual.

Indrumătorul ştiinţific şi toţi cei din comisia care i-a acordat doctoratul impostorului trebuie daţi afară din toate funcţiile deţinute în facultăţi şi ar trebui să li se interzică să mai ocupe orice funcţie în învăţământ, la orice nivel.

Nici dascăli de şcoală general nu ar trebui să li se mai permită să fie.

De asemenea, şcoala de studii doctorale care a dat doctoratul pe o hoţie ar trebui să rămână fără acreditare şi să dispară. Mahării care au dat titluri impostorilor din politică, pentru bani sau influenţă, ar trebui să zboare din sistem, altfel nu rezolvăm problema pentru că cei mai mari vinovaţi scapă.