Evenimentul Zilei > Social > Stephen Hawking, pe noul album Pink Floyd!
Stephen Hawking, pe noul album Pink Floyd!

Stephen Hawking, pe noul album Pink Floyd!

Al 15-lea album de studio, Endless River, pe care legendarul grup britanic îl va lansa pe 7 noiembrie, se bucură de participarea extraordinară a lui Stephen Hawking.

Stephen Hawking este marea surpriză pe care Pink Floyd o introduce în primul album pe care îl lansează după douăzeci de ani. Astrofizicianul, integral paralizat, folosește tehnica sintetizării pe calculator pentru a-și face auzită vocea. Hawking are un computer care, pe baza recunoașterii faciale a mișcărilor feței și ale sprâncenelor, traduce ceea ce vrea acesta să spună. În vârstă de 74 de ani, savantul folosește de 31 de ani acest sistem pentru a se exprima.

Nu este prima colaborare dintre Stepehen Hawking și Pink Floyd. Pe precedentul album, Division Bell, scos acum 20 de ani, în 1994, vocea astrofizicianului se făcea auzită, tot prin intermediul computerului, pe piesa Keep Talking, și suna ca aceea a unui robot. Se putea auzi fraza: „for millions of years mankind lived just like the animals. Then something happened which unleashed the power of our imagination” (timp de milioane de ani, omenirea a trăit ca animalele. Apoi ceva s-a petrecut, care a eliberat puterea imaginației noastre).

Suferind de o scleroză în plăci (maladia Charcot), Stepehn Hawking este un fizician, teoretician și cosmolog britanic, cunoscut pentru studiile sale în domeniul găurilor negre, al cosmologiei cuantice, dar și al popularizării științifice. Lucrarea sa, „O scurtă istorie a timpului”, apărută în 1988, a fost în fruntea celor mai vândute cărți săptămâni întregi și l-a făcut cunoscut publicului larg.

În ceea ce privește albumul, Rick Wright, membru fondator al grupului, decedat în 2008, a scris singur sau în colaborare, 8 din cele 12 piese. Fostul lider al Pink Floyd, Roger Waters, care a părăsit grupul în 1985, nu a participat la proiect. În schimb, veteranii David Gilmour (chitară) și Nick Mason (tobe) și-au adus o contribuție entuziastă.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/UHtlwQNVQeo?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>