Evenimentul Zilei > Actualitate > Stenograme incendiare. Cum a blocat omul lui Dragnea un control al Curții de Conturi privind achiziția unor nave la suprapreț
Stenograme incendiare. Cum a blocat omul lui Dragnea un control al Curții de Conturi privind achiziția unor nave la suprapreț

Stenograme incendiare. Cum a blocat omul lui Dragnea un control al Curții de Conturi privind achiziția unor nave la suprapreț

Noi dezvăluiri din stenogramele procurorilor DNA din dosarul care vizează traficul de influență de la Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM). Un fost șef al ANAF, considerat omul lui Dragnea a intervenit pentru a bloca un control al Curții de Conturi care viza achiziția a două nave.

Este vorba despre Bogdan Stan, fost șef ANAF în Guvernul PSD și actual consilier la Curtea de Conturi. În luna martie, acesta i-a cerut, conform stenogramelor, șefului Curții de Conturi din Constanța, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma de la care ARSVOM ar fi cumpărat două nave la suprapreț.

Considerat un om de bază al lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta controla Guvernul României, Bogdan Stan ar fi intervenit la solicitarea omului de afaceri Ion Macovei, implicat în tranzacție. Controlul Curții de Conturi a fost făcut de două funcționare pe care Ion Macovei le descria drept „pițipoance”: „Nu putem să lăsăm două pițipoance să facă ce vor”, conform g4media.ro.

Stenogramele depuse la dosarul DNA descriu discuțiile dintre șeful ARSVOM, Daniel Manole, și omul de afaceri Ion Macovei care intermedia prin activități fictive tranzacțiile navelor la suprapreț.

Din discuții reiese că Macovei era speriat de controlul Curții de Conturi Constanța, dat fiind că cele două funcționare i-au cerut contractul de achiziție dintre firma intermediară a lui Macovei și Suzsi SRL, firma care câștigase licitația cu Ministerul Transporturilor. El spune, în stenograme, că funcționarele au luat-o razna și îi cere directorului din Ministerul Transporturilor să intervină la șefii Curților de Conturi din Constanța și București pentru a bloca verificările.

Daniel Manole a fost revocat din funcție după ce a fost plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită în acest dosar instrumentat de DNA Constanța.

Discuția din 1 martie 2021

Manole Daniel: Alea au luat-o razna, adică deja îmi cer contractul lui Suzsi, cine mai … Contractul lui Suzsi cu șantierul, cu cine mai are el contract, ordinele de plată pe care …

Macovei Ion: Bine, eu cred că ar trebui să, să, să vorbești cu omul ăla. Du-te mâine și vorbește cu el și, dacă nu, să găsim soluție. În situația asta vorbim în fiecare zi și nu se întâmplă nicio chestie. Și cu cât vorbim mai mult, e o prostie.

M.D.: O să trec mâine dimineață să vorbesc cu el …

M.I.: Păi nu, du-te și spune-i și spune-i: domle, dacă considerați că se poate, dacă nu este … Adică poți să ceri și sfatul lui, trebuie să vină și de la București de la cutărescu către ăl cel mare? Adică să ceri un sfat de la el. Dacă-ți spune sfatul, așa da, nu mai avem … Eu așa m-am gândit de dimineață. Adică nu putem să lăsăm două pițicancă (exprimarea a fost redată așa cum apare în stenongrame, n.red.) să facă pițicancăle (așa apar în stenograme, n.red.) ce vor ei.

Discuția din 2 martie 2021

M.I.: Consideră problema … Consideră problema rezolvată că știa despre ce este problema și omul care îl are el în subordine, aici, în București, a zis că sună și mâine ne vedem cu el și aș dori ca mâine să văd … Să-mi spui dacă e ceva schimbat

M.D.: Dacă e mâine ceva schimbat?

M.I.: Cu fetele, da. Acuma el intră într-o ședință și, după aceea, sună. Dar du-te și tu dacă ai zis că mergi și … Da?

Intervine omul lui Liviu Dragnea

Consecință a acestor discuții, șeful Curții de Conturi Constanța, Ion Bobe, a fost chemat la București de către omul lui Dragnea, Bogdan Stan și unul dintre șefii săi direcți. Cocomitent, Bogdan Stan îi dă asigurări lui Ion Macovei că, în cazul în care angajații vor continua să-și facă treaba, procesul verbal va fi ținut la sertar.

La scurtă vreme după discuții, procurorii au interceptat o discuție în care omul de afaceri îi dă vestea cea bună și șefului ARSVOM, spunându-i că a rezolvat situația, după cum se arată în propunerea de arestare:

„Deci e în regulă! Asta mare (șeful Curții de Conturi Constanța, n.red.) nu adjunctul, că nu am acceptat eu, va fi mâine, până în 12 aici, îi spune ce trebuie să facă și se rezolvă și după aceea te sună el și te cheamă la el și problema e rezolvată. Ăla marele! (…) dar mâine e la București… neinteligibil… direct: problema trebuie să fie rezolvată. Și când te cheamă îi spui, îți spun eu mâine când mă văd cu tine”, se arată în propunerea de arestare.

La Curtea de Conturi se caută soluții pentru blocarea controlului

Câteva zile mai târziu, Bogdan Stan, de la București și Ioan Bobe, șeful Curții de Conturi Constanța, caută soluții pentru a opri controlul de la firmele lui Ion Macovei.

Bobe Ioan: Acum mă grăbesc să ajung la videoconferința de la 12, să ajung… și mă întâlnesc cu fetele alea și mă gândeam poate după ne auzim într-un fel.

Stan Bogdan: Auzi, da, sună-mă pe Whatsapp pe ăla… dar ideea este în felul următor: mă dacă aveți vreo neclaritate asupra vreunei spețe, cereți încoace la departamentul coordonator un punct de vedere. Și vă dăm noi un punct de vedere.

Bobe Ioan: Ok, am înțeles.

Stan Bogdan: Că departamentul meu e…

Bobe Ioan: Da, perfect, gata, am înțeles!

Stan Bogdan: Că dacă tot aveți acolo nelămuriri, știi… și dacă și noi la rândul nostru avem nelămuriri o dăm la juridic și vedem exact, adică …

Bobe Ioan: Perfect, așa facem!

Stan Bogdan: Cel puțin că avem o imagine corectă.

Bobe Ioan: O opinie clară!

Stan Bogdan: Da, exact!

Bobe Ioan: O dăm, o dăm acolo să dăm o speță și mai e o situație legată tot de departamentul coordonator pe OCPI, pe salarizarea aia, care unii au făcut…

Stan Bogdan: Aia, salarizarea aia, stai puțin, las-o puțin, deci dacă poți să stai puțin cu controlul în stand-by, poți să îmi soliciți dacă vrei, pentru că eu am dat, a mai venit și altă Cameră de Conturi cu aceeași speță, aia cu sporuri zici, nu?

Bobe Ioan: Da, da!

Stan Bogdan: Am dat-o la Comisia Unitară. Și aștept acum de la Comisia asta de Aplicare Unitară, să vedem ce ne dau ei. Și după ce ne dau ei, că probabil trebuie să dea și pe site, pe urmă o să știe toată lumea cum o aplicăm, știi.

Bobe Ioan: Nici nu știu cum să… să prelungesc un pic controlul?

Stan Bogdan: Păi prelungește atunci, da. Sau suspendă-l, fă-i ceva, noi oricum am dat o circulară, cred că ai intrat în posesia ei, să nu închideți rapoartele de control până nu…

Bobe Ioan: N-a ajuns…N-a ajuns la mine.

Stan Bogdan: Aia cu centralizarea n-a ajuns la tine?

Bobe Ioan: Nu știu! O să caut, caut și vorbim. Oricum ne auzim după videoconferință, ne auzim și pe tema ălora, cu clarificări un pic, da? Să vedem ce…

Bogdan Stan, apropiat al lui Dragnea

Bogdan Stan a fost unul dintre oamenii de bază ai lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta conducea de facto Guvernul României. El a fost numit de Sorin Grindeanu șef la ANAF și ulterior a fost revocat din funcție de Mihai Tudose, care intrase în conflict cu Dragnea.

Despre Bogdan Stan se spune că a avut „în grijă” Tel Drum pe când lucra la Direcţia Mari Contribuabili din ANAF, protejând-o de eventuale probleme cu autoritățile. Astfel se explică relația pe care a avut-o cu Liviu Dragnea.

Dosarul DNA de la Constanța

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale a lui Daniel Manole, director al ARSVOM, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

De asemenea, ancheta mai vizează și trei administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: