Evenimentul Zilei > Actualitate > Stenograme HEXI PHARMA. Ce rol a jucat LOREDANA ALBU și cum le-a ridicat SRI moralul angajaților: „O sa vină o scăpare”
Stenograme HEXI PHARMA. Ce rol a jucat LOREDANA ALBU și cum le-a ridicat SRI moralul angajaților: „O sa vină o scăpare”

Stenograme HEXI PHARMA. Ce rol a jucat LOREDANA ALBU și cum le-a ridicat SRI moralul angajaților: „O sa vină o scăpare”

Interceptările din cazul Hexi Pharma arată cum cei vizați acum un an și opt luni în acest dosar public și-au recăpătat încrederea într-o scăpare miraculoasă, ca urmare a unei faimoase declarații a SRI. Totul a fost posibil doar după atenta supraveghere a Loredanei Albu, purtătoarea de cuvânt a Hexi Pharma în acele momente scandaloase.

Convorbirea telefonică dintre Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, și Loredana Albu, fondatoarea firmei de relații publice Be Igloo, arată cel mai limpede cum comunicatul SRI de la data de 25 mai 2016 a ajutat calmarea spiritelor între cei amenințați cu închisoarea, scriu jurnaliștii de la Tolo.ro. Albu a fost angajată de Dan Condrea, fostul patron al companiei. Femeia a fost personajul-cheie în gestionarea imensei crize din 2016 legată de diluarea dezinfectanților. Sub atenta ei dirijarea, Hexi Pharma a admis din ce în ce mai multe dintre fapte, punându-l în lumina reflectoarelor legii ca unic vinovat  pe omul de afaceri Condrea.

 

 

Stenograma relevant a convorbirii despre comunicatul SRI apare mai jos, așa cum a fost ea transmisă de jurnaliștii de la Tolo.ro. Discuția are loc la două zile după moartea afaceristului și este descrisă de procurori ca fiind conversația dintre Flori Dinu și o „o DOAMNĂ aflată la postul telefonic 072***, abonament BE IGLOO GROUP SRL”

 

„DOAMNA: Dacă mai ieșim cu ceva concret, să explicăm că n-a fost nimeni în niciun pericol, mai ales după ce a zis SRI-ul astăzi și după aia ieșim cu probele, eu zic că suntem OK. Plus că vorba ăstora: începe campania electorală, o să se termine. Asta a fost!

 

DINU FLORI: Da, săracul Dan, a avut un moment de vârf, dar după aia a venit momentul și mai de vârf, știi?

 

DOAMNA: Da, mă!

 

DINU FLORI: Adevărul e că e momentul de vârf al presei. Și momentul nostru cel mai de jos. Cred că mai jos de atât nu mai putem să coborâm. Putem numai să urcăm, nu?”, se afirmă în discuția celor două femei.

 

Comunicatul cu pricina informează cu privire la notificarea beneficiarilor legali relevanți de către SRI.

 

„Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, împreună cu celelalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, se afirmă în comunicatul citat de România Lberă.

 

Cu doar câteva ore înainte de convorbirea telefonică dintre Dinu și Albu, SRI comunica Parlamentului faptul că „Hexi Pharma nu a fost considerat un caz de siguranță națională”.

 

Și soția lui Condrea, Uliana Ochnciuc, avea încredere că totul va avea un final fericit, spunându-i la telefon soțului ei „Și ți-am zis că o să vină de undeva scăpare. Nu știu de unde, dar o să vină, o să vezi!”.