Evenimentul Zilei > Justitie > STENOGRAME. Cum a impus omului lui Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni, unui subaltern să ai asupra sa accidentul de mașină provocat cu Dusterul instituției
STENOGRAME. Cum a impus omului lui Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni, unui subaltern să ai asupra sa accidentul de mașină provocat cu Dusterul instituției

STENOGRAME. Cum a impus omului lui Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni, unui subaltern să ai asupra sa accidentul de mașină provocat cu Dusterul instituției

Urcat băut la volan, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș Severin, Ionesie Ghiroghioni, a provocat un accident de mașină cu Dusterul instituției, toamna trecută, dar a reușit să mușamalizeze acest lucru, obligându-și un subaltern chemat de acasă în acest scop, să ia vina asupra sa. Bărbatul îi era dator lui Ghiorghioni, astfel că a acceptat fără să crâcnească. Mai mult, vicele de la CJ Caraș Severin a încercat să mușamalizeze și faptul că, după accident, a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.

Toate acestea reies din rechizitoriul procuroriilor Direcției Naționale Anticorpție, prin care Ionesie Ghiorghioni a fost trimis în judecată în dosarul ”Voturi pentru Iohannis”. Reamintim că Ghiorghioni și superiorul său, Sorin Frunzăverde sunt judecați de luna aceasta în dosarul “Voturi pentru Iohannis”. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit și instigare la șantaj”, iar momentan se află sub control judiciar. Vicepreședintele Ionesie Ghiorghioni este judecat pentru folosirea influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, șantaj, trei infracțiuni de influențarea declarațiilor, fals intelectual și uz de fals și se află sub aceeași măsură preventivă, însă acestuia i-a fost interzisă exercitarea funcției de consilier județean, ba mai mult, i-a fost interzis și să se aproprie de clădirea Palatului Administrativ.

O înregistrare realizată cu sprijinul SRI și pusă la dosar arată cum Frunzăverde a făcut planul cu Ghiorigioni, la discuţie participând şi Laurenţiu Ciobanu, secretarul CJ Caraş Severin. Ca să mobilizeze lumea să îl voteze pe Iohannis, cei doi îi amenințau pe primarii care au plecat la PSD că nu vor primi finanțare pentru proiectele lor dacă nu aduc, la alegeri un anume număr de voturi. ”Deci ideea este următoarea (…) suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primarul. (…) Vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015”, a impus Frunzăverde.

Cum a mușamalizat Ghiorghioni accidentul

Ancheta DNA a confirmat informaţiile apărute în presă încă de la momentul producerii accidentului că Ghiorghioni. Evenimentul a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie 2014, la ora 21,15, pe DN 68. Dusterul  Consiliului Județean Caraș Severin înmatriculat CS 02 JUD, a intrat în coliziune cu un Opel Corsa, deoarece șoferul, Ionesie Ghiorghioni, care se urcase beat la volan, nu s-a asigurat când a virat la stânga. În urma impactului, Duster-ul a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat în şant. Ionesie Ghiorghioni a fost rănit și transportat de urgenţă la Timişoara. Până să plece spre spital, vicepreședintele CJ Caraș Severin l-a chemat la locul accidentului pe Daniel Savoni, un subaltern, angajat ca paznic la Clubul de Vânătoare Iezerul Bucovii, condus de el, și i-a impus să ia asupra sa producerea accidentului. Savoni a recunoscut ulterior că a acceptat deoarece îi era dator lui Ghiorghioni, acesta ajutându-l cu locul de muncă și bani, iar în cazul în care

Mai mult, făcând uz de funcția sa, Ghiorghioni le-a cerut și șoferului din Opel, dar și bărbatului care se afla cu el în Duster, să susțină că nu el se afla la volan în moemntul producerii accidentului, ci paznicul. Practic când poliţiştii au sosit la faţa locului toţi au declarat aşa cum le-a cerut Ghiorghioni, însă telefonul acestuia era deja interceptat de DNA în ancheta privind presiunile făcute asupra primarilor din județ în vederea alegerii lui Klaus Iohannis președinte.

În timpul audierilor la DNA, șoferul Opelului Corsa a relatat că Daniel Savoni a ajuns în 10 minute la locul accidentului și i-a spus: ”Ghiorghioni este un om influent, totul se rezolvă, să nu îți fac griji de nimic”. Vicepreşedintele CJ Caraş Severin a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor legat de acest accident.

Stenograme. Mușamalizarea

Ionesie Ghiorghioni: Nu, nu, nu. Acu să vedem. Auzi? Tu te duci la declaraţie, da?

Uţu: Păi, cred că vin ei şi-mi iau, da.

Ionesie Ghiorghioni: Na, păi le spui domne, eu l-am rugat să mă ducă până acasă, ei m-o luat până… da?

Uţu: Păi da. Da o nu-l băgăm pe Dani?

Ionesie Ghiorghioni: Ba da, o dat declaraţie, el o fost.

Uţu: El o mânat maşina, nu?

Ionesie Ghiorghioni: Sigur

Uţu: Na aşa.

Ionesie Ghiorghioni: Deci, spui că l-am rugat eu să meargă cu mine să te ducă pe tine şi după aia să mă ducă pe mine acasă la Bucova.

Uţu: Bun, bun. Da, bun.

Ionesie Ghiorghioni: Deci că tu m-ai rugat. Erai acolo şi…

Uţu: Bun.

Ionesie Ghiorghioni: Nu-i prima dată când te duc şi…

Uţu: Doamne Dumnezeule, Doamne Dumnezeule, ce…na…

Ionesie Ghiorghioni: Şi eu… am luat pe ăsta, pe Dani… că n-am condus eu, l-am luat pe el şi să te ducă pe tine şi după aia să mă ducă pe mine acas la Bucova

Uţu: Aia deci… ştie ce-o zis el.

Ionesie Ghiorghioni: Altceva…

Uţu: Eu…el o mânat…

Ionesie Ghiorghioni: Și după aia nu şti ce s-a întâmplat acolo, ai simţit o bubuitură şi gata.

Uţu: Absolut tot, da, da.

Ghiorghioni, influent și putred de bogat, cu avere obținută din șpăgi

Omul de încredere al lui Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost arestat la finele lunii mai în alt dosar, după ce DNA l-a prins în flagrant în biroul său primind mită, 20.000 de lei, suma reprezentând o nouă tranşă din ceea ce reprezenta 10% din valoarea unor contracte de întreţinere şi deszăpezire de drumuri.

Latifundiarul Ghorghioni a făcut avere din șpăgi. La  63 de ani, liberalul se poate lăuda cu o avere fabuloasă. Fostul sortator de cherestea, deține, potrivit declarației de avere, 210 hectare de pădure în Băuțar și Bucova și alte 10,5 hectare intravilan, în aceleași localități. În Bucova are o casă de 75 mp și o vilă de 120 mp, iar în Oțelul Roșu mai deține și un apartament de 82 mp. Ionesie Ghiorghioni conduce o limuzină Mercedes Clasa E și e acționar unic la SCFag Montana SRL, deținând și 50% din pachetul de acțiuni al SC Piatra SRL. A ctitorit un schit orthodox la Bucova, iar alături și-a mai ridicat și lui două vile.

Ghiorghioni a fost trimis în judecată de DNA și pentru că în perioada 2013 – mai 2015 ”a pretins și primit de la un om de afaceri  sumele de 230.000 lei şi 8.400 euro, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de utilitate publică (întreţinere a drumurilor) încheiate de societatea comercială administrată de către denunţător cu instituţia publică respectivă”.

Nepotul său, Cosmin Ghiorghioni, este și el trimis în judecată, acuzat că a fost cel care a intermediat primirea celor 8.400 de euro în mai multe tranşe. La process, tânărul a anunțat prin avocatul său că vrea să își recunoască complet vina, pentru a beneficia de procedura simplificată şi reducerea limitelor de pedeapsă. Instanţa a stabilit următorul termen pe 19 august.