Evenimentul Zilei > Justitie > Stelian Ion de la USR a recunoscut: l-a ajutat pe primarul Mazăre să-i ia unei ziariste de la Evenimentul zilei 15.000 de euro și să câștige un proces de calomnie cu o lideră PDL
Stelian Ion de la USR a recunoscut: l-a ajutat pe primarul Mazăre să-i ia unei ziariste de la Evenimentul zilei 15.000 de euro și să câștige un proces de calomnie cu o lideră PDL

Stelian Ion de la USR a recunoscut: l-a ajutat pe primarul Mazăre să-i ia unei ziariste de la Evenimentul zilei 15.000 de euro și să câștige un proces de calomnie cu o lideră PDL

Dacă am fi scris în urmă cu două săptămâni că Stelian Ion, unul dintre liderii USR, l-a ajutat pe Radu Mazăre să câștige un proces împotriva jurnalistei Feri Predescu, corespondenta de Constanța a ziarului Evenimentul zilei, am fi riscat să nu fim crezuți, ba mai mult, să fim acuzați că atacăm noua formațiune politică la indicația unui partid concurent.

Iata că, miercuri seara, mărturisirea a venit chiar din gura lui Stelian Ion, de profesie avocat, înscris în Baroul Constanța. El a recunoscut că, aflat într-un parteneriat cu avocata Ioana Focșa, în cabinetul căreia își făcuse stagiatura, a participat la trei procese deschise de primarul Mazăre, în anii 2000. Unul dintre ele a fost împotriva ziaristei Feri Predescu, corespondentă a Evenimentului zilei, dar și a TVR. Pe primarul de Constanța l-a enervat comentariul de la Realitatea TV al lui Feri.

Știu bine procesul, pentru că am fost unul dintre puținii jurnaliști care i-a luat apărarea lui Feri Predescu și am scris despre nedreptatea care i se face, culmea!, de către un coleg de breaslă.

Fostul ziarist Radu Mazare, condamnat și el pentru calomnie la un moment dat, a deschis proces, acuzând-o pe Feri Predescu pentru cele spuse  când televiziunea i-a solicitat să-și exprime telefonic un punct de vedere despre primarul orașului său. La Judecătorie, jurnalista a câștigat, dar avocații lui Mazăre au făcut recurs. Tribunalul Constanța i-a dat câștig de cauză, apoi Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului.  Mare bucurie a fost pe avocații Focșa și Ion, în 2008, că au câștigat procesul primarului, iar onorariul nu-i de colea în asemenea cazuri, când instanța îl pune pe cel reclamat să plătească daune morale de 15.000 de euro.

Da, de suma de 15.000 de euro a executat-o edilul pe ziarista cu venituri modeste care și-a exprimat o opine critică la adresa lui! Lui Stelian Ion, avocat în cauză, i se pare acum un mizilic, un fapt minor, petrecut în viața lui pe când avea douăzeci și ceva de ani. Din intervenția pe care a avut-o marți seara, la B1, a lăsat să se înțeleagă că Feri Predescu nu e supărată pe el, că a înțeles situația și nu i-a reproșat nimic. Ce ar mai putea să-I reproșeze acum jurnalista, după ce s-a luptat singură ca să-și capete dreptatea la CEDO? A obținut-o după alți vreo 8 ani, judecători adevărați arătând greșelile justiției noastre. În schimb, nici Feri, nici mulți alții dintre noi nu putem accepta ca un tip care i-a fost avocat primarului Mazăre, pe când acesta stăpânea litoralul, să-l stigmatizeze acum pe penalul Mazăre și să-l acuze pe președintele Iohannis că  face jocurile PSD-ului fiindcă a acceptat numirea ultimilor doi miniștri, propuși de Viorica Dăncilă. Ipocrizia e condamnabilă, indiferent de persoană sau partid.

Stelian Ion a mai vorbit de un alt dosar în care l-a apărat pe primarul Mazăre. E vorba de Sulfina Barbu, lideră PDL și fost ministru al Muncii, pe care Radu Mazăre a dat-o în judecată pentru calomnie. Împreună cu avocata Focșa, avocatul Ion a câștigat și acest proces. Nu a spus nici câți bani i-au luat Sulfinei Barbu pentru Mazăre, nici ce onorariu a încasat pentru succes.