Steaua şi Dinamo, 38 de antrenori în mandatul lui Ferguson

Steaua şi Dinamo, 38 de antrenori în mandatul lui Ferguson

Scoţianul a scris istorie la Manchester United. Românii au scris şi ei o altfel de istorie.

Sir Alex Ferguson (69 de ani) a împlinit duminică 25 de ani de când conduce echipa Manchester United. Managerul scoţian a scris istorie cu "diavolii", cucerind de-a lungul timpului o droaie de trofee.

În contradicţie cu longevitatea istorică a lui Ferguson se află întreg fotbalul românesc. Steaua şi Dinamo, cele mai titrate echipe din campionatul intern, au fost în ultimii 25 de ani adevărate malaxoare de tehnicieni. Atunci când a venit la Bucureşti pentru partida Oţelul - Manchester, lui Alex Ferguson i s-a adus la cunoştinţă instabilitatea pe care o are banca tehnică a Stelei. Amuzat, a răspuns: "Uneori, schimbările de antrenor fac bine echipei".

La United, scoţianul a câştigat trofee (37) aproape cât Steaua şi Dinamo la un loc (39)! La United, Alex Ferguson a cucerit campionatul Angliei (12), Cupa Angliei (5), Cupa Ligii (4), Supercupa Angliei (10), Liga Campionilor (2), Cupa Cupelor (1), Supercupa Europei (1), Cupa Intercontinentală (1), Campionatul Mondial al Cluburilor (1).

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest interval, Steaua a pus mâna pe 26 de trofee: campionatul României (12), Cupa României (8), Supercupa României (5), Supercupa Europei (1), iar Dinamo - doar pe 13 trofee: campionatul României (6), Cupa României (6), Supercupa României (1).

Pentru Steaua şi Dinamo, schimbatul antrenorilor a devenit un mod de viaţă. Din 1986 şi până în ziua de azi, "roş-albaştrii" au avut 20 de antrenori. Debandada maximă a fost creată de patronul Gigi Becali, cel care, atunci când vine vorba să demită un tehnician, nu stă prea mult pe gânduri. Mulţi dintre oamenii care au antrenat la Steaua au plecat şi au revenit apoi pe banca "militarilor", deşi unii au fost umiliţi de Gigi Becali.

Mihai Stoichiţă a devenit simbolul obedienţei absolute faţă de fostul oier. Victor Piţurcă a bifat patru mandate de antrenor al "militarilor". El este urmat de Emeric Ienei (3), Marius Lăcătuş (3) şi Cosmin Olăroiu (3). La ultima experienţă, actualul selecţioner al României a rezistat în funcţie doar o lună.

Mircea Lucescu, campion al longevităţii

Rivala Dinamo a avut în această perioadă 18 tehnicieni. Cornel Dinu a pregătit echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare în cinci mandate diferite. Lui îi urmează finul Cornel Ţălnar (3) şi Ion Marin (3).

Din punct de vedere al longevităţii, recordul este deţinut de Mircea Lucescu. "Il Luce" i-a pregătit pe "câini" din toamna anului 1985 până în vara anului 1990.

Vigo nu a apucat să despacheteze

La polul opus se află spaniolul Esteban Vigo. Ibericul a fost "uns" antrenor la Dinamo la începutul anului 2006, înlocuindu-l pe Ioan Andone. Nu a rezistat decât două luni. Nu a condus echipa în nicio partidă oficială, ci doar în jocurile amicale din intersezon.