Evenimentul Zilei > Social > Steaua, în pericol să fie exclusă din Liga Campionilor!
Steaua, în pericol să fie exclusă din Liga Campionilor!

Steaua, în pericol să fie exclusă din Liga Campionilor!

Penalizată ieri pentru corupţie cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, Steaua e în pericol să piardă participarea în Liga Campionilor! „Roş-albaştrii“ îşi păstrează locul secund în clasament, dar gruparea din Ghencea riscă prezenţa în cupele europene în sezonul viitor! Clubul intră sub incidenţa regulamentului UEFA, care interzice echipelor pedepsite pentru corupţie să joace în cupele europene, aşa cum s-a întâmplat chiar ieri cu campioana Portugaliei, FC Porto.

Steaua a fost penalizată ieri de Comisia de Disciplină cu şapte puncte în urma scandalului „Valiza“.
Precedentul a fost oferit chiar ieri de UEFA, care a decis ca formaţia FC Porto să nu se poată înscrie un an în competiţiile europene, pentru că a fost implicată într-un caz de corupţie. În cazul în care Steaua va fi pedepsită similar, Rapid ar putea obţine locul de Liga Campionilor. Gruparea din Ghencea mai are însă la dispoziţie două căi de atac: Comisia de Apel şi Comisia de Arbitraj pentru Fotbal sau Tribunalul de la Lausanne.

Becali, suspendat doi ani

Comisia de Disciplină a luat şi alte decizii dure. „U“ Cluj a fost penalizată cu şase puncte, iar Gigi Becali şi Toni Doboş au fost suspendaţi pentru o perioadă de doi ani, timp în care ambii au interdicţie de a intra pe stadioane! Fotbaliştii Gigel Coman şi Petre Marin au fost suspendaţi din orice activitate sportivă pentru şase luni!

Cazul „Valiza“ a început pe 7 mai, când a fost programată ultima etapă din sezonul precedent al Ligii I. Atunci, ca să spere la titlul de campioană, Steaua avea nevoie de ajutorul formaţiei „U“ Cluj ca s-o încurce pe rivala CFR Cluj. În acea zi, procurorii DNA din Cluj au reţinut într-un restaurant din oraş patru apropiaţi ai lui Gigi Becali care aveau asupra lor o geantă cu 1,7 milioane de euro. Cei patru urmăreau meciul împreună cu Gigel Coman, jucător legitimat la „U“, dar venit tocmai din Ghencea.

Piţurcă, garantul lui Gigi

Cei implicaţi au fost audiaţi mai multe zile la rând la sediul DNA. Comisia de Disciplină a început o anchetă paralelă cu DNA şi după mai multe audieri a hotărât aceste sancţiuni. Latifundiarul a susţinut că banii erau destinaţi achiziţionării unui teren din Cluj şi nicidecum motivării suplimentare a fotbaliştilor de la „U“ Cluj.

Pentru a fi mai „convingător“, Becali a apelat şi la ajutorul lui Victor Piţurcă. Selecţionerul a acceptat să se implice în această poveste, susţinând că a semnat ca martor pe actele de vânzare-cumpărare a terenului din Cluj pe care ar fi urmat să-l achiziţioneze Becali. Este pentru prima dată când o comisie sancţionează „glumele“ ilegale ale patronului stelist.

„Sper să nu fim excluşi din cupele europene“

„A fost o încadrare abuzivă. În mod normal, cauza trebuia să se suspende până la soluţionarea cazului penal. Pe Petre Marin l-au suspendat probabil pentru că este naşul lui Gigel Coman“, a spus Cătălin Ciubotă, avocatul Stelei. „Nu înţeleg de ce am fost suspendat“, s-a apărat Petre Marin. „Este o decizie dură. Nu înţeleg pe ce probe s-a luat această decizie, când justiţia nu a găsit nimic. Sper să nu fim excluşi din cupele europene“, a precizat Adrian Ilie, managerul general al Stelei.

„Nu ne dorim să ajungem în Ligă după o decizie a comisiilor, nu ăsta este spiritul Rapidului“, a declarat George Copos. „Sunt curios să văda dacă decizia Comisiei de Disciplină va rămâne definitivă şi irevocabilă, aşa cum s-a întâmplat în «cazul bricheta»“, a completat şeful din Giuleşti. „Nu m-aş bucura. Aş fi preferat ca Rapidul să obţină locul de Liga Campionilor pe teren. Nici Steaua nu cred că s-a bucurat pentru victoria din birouri, în cazul «Bricheta»“, ne-a declarat Dani Coman.

Doboş: „Trăim în Congo“

Toni Doboş, preşedintele clubului „U“ Cluj, a răbufnit nervos ameninţând cu dezvăluiri incendiare conducerea FRF. „Dacă Mircea Sandu şi-a dat acordul pentru această decizie va avea de acum încolo, în fiecare zi, un articol în presă despre tot ce se întâmplă în federaţie. Această decizie ne arată că suntem în junglă, că trăim în Congo. Vom face apel la prima oră. Nu se poate aşa ceva, să lovească în «U» fără dovezi, doar ca să existe un ţap ispăşitor. Dacă Mircea Sandu crede că începe corupţia în fotbalul românesc cu Toni Doboş înseamnă că suntem pe drumul cel bun şi DNA poate să se desfiinţeze“, a tunat Doboş.

Marian Iancu, patronul de la Poli Timişoara şi totodată unul dintre adversarii declaraţi ai „roş- albaştrilor“, a spus că decizia corectă era retrogradarea Stelei. Emeric Ienei, antrenorul care a cucerit cu „viteziştii“ din Ghencea Cupa Campionilor Europeni, nu mai suportă umilinţele pe care le îndură clubul din cauza lui Gigi Becali. „Această sancţiune este o pată neagră pe imaginea Stelei, chiar dacă aceasta va fi diminuată sau anulată de Comisia de Apel“, a spus Ienei.

PRECEDENT

FC Porto, campioana Portugaliei, exclusă din Europa!

UEFA a luat ieri decizia de a suspenda formaţia portugheză FC Porto din toate competiţiile europene vreme de un an. Măsura a fost luată ca urmare a sancţiunii de 6 puncte primită de campioana Portugaliei după implicarea într-o tentativă de corupţie a unor arbitri. Porto are trei zile la dispoziţie pentru a introduce recurs şi alte zece pentru a prezenta documentaţie în apărarea sa, în caz contrar locul său în Champions League urmând să fie luat de Benfica Lisabona.

A fost exclusă şi campioana Bulgariei!
Campioana Bulgariei, ŢSKA Sofia, la care evoluează Florentin Petre, a fost exclusă azi din viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, deoarece nu îndeplineşte criteriile de licenţiere. Anuntul a fost făcut de Federaţia Bulgară de Fotbal (BFU).

Echipa ŢSKA Sofia a câştigat al 31-lea său titlul în Bulgaria în acest sezon şi a obţinut un loc în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, dar nu a îndeplinit condiţiile Comisiei de Licenţiere a BFU.

Clubul datorează bani Institutului de Securitate Socială, Agenţiei de Venituri şi mai multor creditori. ŢSKA devine astfel, după FC Porto, cel de-al doilea club exclus din viitoarea editie a Ligii Campionilor.

(ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:53)

APEL CĂTRE „BAGABONŢI“

„O să le cer milioanelor de stelişti să iasă în stradă să facă o revoluţie“

Gigi Becali a jucat un teatru perfect aşa cum o face de obicei în mijlocul scandalurilor. A început prin a-i înjura pe toţi cei care nu i-au susţinut punctul de vedere, i-a catalogat pe membrii Comisiei „oameni buni de dus la balamuc“, iar apoi a trecut la „miştouri“ ieftine. „Sunt îngândurat, pentru că e ceva care îmi scapă. M-am gândit că, dând această decizie, probabil aşteptau 300-400 de mii (n.r. – de euro). Eu nu le-am dat nimic, aşa că probabil s-or fi supărat. Probabil sunt şi şantajaţi de DNA, PNA. Dacă se va păstra această decizie o să-mi las cioc, apoi o să organizez o conferinţă de presă şi o să zic: «M-au învins structurile!»“, a ţipat Becali.

„Niciodată în viaţa mea nu credeam că vor da această decizie. Dacă rămâne aşa, înclin să cred că trăim într-o ţară de nebuni. O să iau o decizie împreună cu echipa, dar după ce se va da o decizie finală. Dar va fi o formă de protest. Dacă nu vom avea o decizie favorabilă le cer milioanelor de suporteri stelişti să iasă în stradă să facă o revoluţie“, a spus finanţatorul Stelei la Realitatea TV. Imediat după aflarea deciziei, fostul oier s-a dat de gol: „Am vorbit cu Daniel Cernat (n.r. – preşedintele Comisiei de Disciplină) şi a spus că a luat această decizie în baza declaraţiei lui Dorin Goga. O să vedeţi că o să se anuleze această decizie. Corupţie e atunci când cumperi un meci. Eu am dat bani să se joace corect“.CITIŢI ŞI:

Becali face scandal

Petre Marin, audiat la DNA

Becali, acuzat de dare de mită

CFR Cluj – campioană!

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News