Statul român, obligat la plata unor daune de zeci de mii de euro pentru condamnarea unei persoane nevinovate

Statul român, obligat la plata unor daune de zeci de mii de euro pentru condamnarea unei persoane nevinovate Condamnați, execuție. Sursa Foto Arhiva EVZ

Alexandru Boza, în prezent director al Direcției Juridic și Achiziții din interiorul Autorității de Transport Public București-Ilfov, a fost trimis în judecată în anul 2012 și ținut închis mai multe luni, fără să fie vinovat.

Tribunalul Ilfov a decis, pe 28 decembrie 2022, după două luni de amânare a pronunțării, acordarea de daune materiale în valoarea totală de 48.220 lei și 50.000 euro daune morale lui Bogdan Alexandru Boza pentru detenția nelegală.

Acesta a fost trimis în judecată în anul 2012 de procurorul Sorin Cărare de la DIICOT, Structura Teritorială Galați, pentru pretinse infracțiuni comise în dosarul în care a fost trimis în judecată și fostul deputat Mihail Boldea.

Mărturia din dosarul în care a fost implicat Alexandru Boza

În cererea de chemare în judecată a statului român, Alexandru Boza a povestit ce tratament a primit din partea autorităților statului în momentul în care a fost reținut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deși fusesem reținut de la ora 7.00 și deja se făcuse ora 15.00, anunțându-i în prealabil că sunt bolnav de pre-diabet, nu mi-au dat niciun strop de apă (...) abia în jurul orei 21.30, cu puțin timp înainte de a merge la o recunoaștere, mi-au dat voie să beau apă de la chiuveta unei toalete, încătușat fiind (...) în jurul orei 01.00, un polițist m-a condus în biroul d-lui Minjirean alături de biroul d-lui Procuror Cărare de unde, acesta, imediat a intrat val vârtej și mi-a strigat că îmi dă la M..E pentru că am îndrăznit să-i fac plângere la D.N.A.S.T. Galați, sesizări la C.S.M. și P.I.C.C.J.

M-a amenințat cu subiect și predicat că de nu-i voi da declarațiile pe care mi le cere îmi va aresta părinții și pe viitoarea nevastă”, a scris acesta. Bogdan Alexandru Boza a fost reținut în perioada 16.03.2012-16.12.2013 (212 zile), urmată de un an și jumătate de interdicție de a părăsi țara (422 zile).

El a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, instigare la exercitarea fără drept a unei profesii și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ministerul Finanțelor a pus plata daunelor în spatele Ministerului Justiției

Referitor la acordarea daunelor morale pentru condițiile de detenție, Ministerul Finanțelor a cerut să se țină cont de faptul ca „Statul român prin Ministerul Finanțelor nu poate fi ținut răspunzător pentru condițiile din penitenciar în temeiul disp.art. 539 Cod procedura penală”, întrucât penitenciarele se află în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor și că Ministerul Justiției este răspunzător, potrivit luju.ro.