A fost raportat primul caz de îmbolnăvire cu metapneumovirus în Capitală, la un copil de 12 ani
- Mădălina Sfrijan
- 10 ianuarie 2025, 15:25
A fost confirmat primul caz de metapneumovirus în Capitală. Conform primelor informații, ar fi vorba despre un copil de 12 ani, care a fost internat la Institutul Matei Balș.
Primul caz de metapneumovirus în Capitală
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, pe 10 ianuarie, primul caz de metapneumovirus (HMPV) din Capitală. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, copilul de 12 ani ar fi fost diagnosticat inițial cu pneumonie.
Totodată, sursele arată că adolescentul a fost externat și este într-o stare bună.
Cazul de infectare cu metapneumovirus a fost detectat și raportat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).
Al treilea caz, raportat la Oradea
Primul caz de îmbolnăvire din România a fost înregistrat în această săptămână. Este vorba despre o femeie de 67 de ani, care nu a călătorit în afara țării.
„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Potrivit medicului, virusul se răspândește mai ales în rândul copiilor mai mici de 14 ani.
În acest sens a fost demarată o anchetă epidemiologică, urmând să fie stabilite circumstanțele în care pacienta s-a îmbolnăvit.
Rafila, despre infecțiile cu metapneumovirus
Ministrul Sănătății a vorbit recent despre virusul care s-a răspândit inițial în China. Alexandru Rafila a precizat că acesta este cunoscut de mai mulți ani și nu ar trebui să existe motive de îngrijorare în rândul românilor.
„Discutăm despre o viroză banală. Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulți ani, care produce infecții obișnuite, copiii, în general, sunt afectați. 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, așa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală, care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicații în cazul persoanelor care au anumite deficiențe imune sau boli cronice.
(…) Sunt situații excepționale, iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecții respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic”, a declarat Rafila.