Statul român i-a plătit unui fost ofițer SRI despăgubiri uriașe. Cum a reușit bărbatul să câștige procesul

Statul român i-a plătit unui fost ofițer SRI despăgubiri uriașe. Cum a reușit bărbatul să câștige procesulSursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) a hotărât că unui fost ofițer SRI i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, iar statul român i-a achitat despăgubiri de 8.700 de euro. Nu este singura persoană în această situație.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului( CEDO) consideră că i-a fost încălcat dreptul unui fost ofițer SRI la un proces echitabil. El a primit despăgubiri de 8.700 de euro.

În august 2011, locuința ofiţerului SRI a fost percheziționată, iar el a fost acuzat, în martie, că i-ar fi sprijinit pe fratele și tatăl său în traficarea de țigări de contrabandă. Acesta a declarat că este nevinovat, iar trei ani mai târziu, procurorul a dispus încetarea urmăririi penale împotriva sa pentru învinuirea de „sprijinirea unui grup infracțional organizat”. În 2015, anchetatorii au decis clasarea în legătură cu acuzația de contrabandă, pe motivul lipsei de probe.

sursa: facebook

În ultimii 5 ani, statul roman a plătit despăgubiri de aproximativ 50 de milioane de euro în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Banii sunt achitați de Ministerul de Finanțe, nu de cei vinovați pentru astfel de condamnări, potrivit TVR.

Despăgubiri pentru un fost polițist

Într-o situație asemănătoare a fost și alt fost polițist. Tribunalul Bistrița Năsăud a decis ca Statul Român să plătească daune morale în valoare de 250.000 de euro (1.236.584,39 lei) și daune materiale de 207.379,7 de lei lui Ioan Oțel, una dintre persoanele trimise în judecată pe nedrept în Dosarul Gazeta. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. El a fost acuzat de șantaj și de faptul ar fi constituit un grup infracțional în acest sens. Ioan Oțel a petrecut luni de zile în arest și a avut interdicție de a părăsi localitatea ani la rând.

„Admite,în parte,acţiunea civilă formulată de reclamantul O.I., în contradictoriu cu pârâtul STATUL ROMÂN, prin Ministerul Finanţelor Publice,şi în consecinţă:Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 250.000 de euro (sau echivalentul în lei la data plăţii), cu titlu de daune morale şi suma de 207.379,7 lei, cu titlu de daune materiale.

Obligă pârâtul să plătească reclamantului dobânda legală aferentă sumelor mai sus menţionate,începând cu data de 6 iunie 2018,data introducerii acţiunii,până la data plăţii efective.Cu drept de apel,în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii,cererea urmând a fi depusă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor,prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi,27 aprilie 2022”, arată soluția pe scurt a instanței.