Măsura vine în anul în care a fost introdus în dezbatere publică, pentru prima dată după 1989, subiectul finanţării cultelor de către Stat. De asemenea, în Parlament a fost depus un proiect de lege pentru stoparea salarizării preoţilor de către stat. Se întâmpla în august 2010.

În aceeaşi lună august 2010, preşedintele Traian Băsescu anunţa la postul public că există proiecte prioritate în România, iar construcţiile de biserici nu se regăsesc pe această listă.
"Nu este timpul să construim acum biserici din bani publici. Avem alte priorităţi, poduri, drumuri distruse de la inundaţii, diguri”, spune preşedintele. Şeful statul a refuzat să promulge proiectul de lege pentru stabilirea parteneriatului între Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale, pe care l-a retrimis în Parlament.

"Mai avem multe de făcut pentru apărarea şi consolidarea caracterului secular al Statului român, dar sîntem încurajaţi de răspunsul pozitiv al societăţii", a spus Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular Umaniste din România (ASUR). În august 2010, asociaţia a lansat o campanie, “Nu-ţi lăsa banii în plata domnului!”. Scopul acesteia este taxarea cultelor religioase şi analizarea problemelor legate de finanţarea de către stat a cultelor religioase.

În cadrul campaniei, a fost prezentată situaţia în care se găseşte România, unde există 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale. Aceasta înseamnă că există o şcoală la fiecare patru biserici.
CITIŢI ŞI:
"De ce finanţează statul Biserica?" Pentru "secularizările lui Cuza şi opera socială"