Evenimentul Zilei > Politica > Cine face parte din STATUL PARALEL? Răspunsul lui Tăriceanu la întrebarea întrebărilor. „Începem să-i vedem pe ACTORI”
Cine face parte din STATUL PARALEL? Răspunsul lui Tăriceanu la întrebarea întrebărilor. „Începem să-i vedem pe ACTORI”

Cine face parte din STATUL PARALEL? Răspunsul lui Tăriceanu la întrebarea întrebărilor. „Începem să-i vedem pe ACTORI”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit, marți, despre un subiect foarte tensionat în societatea românească: serviciile și „statul paralel”. Într-o conferință de presă susținută la Brașov, liderul ALDE, a vorbit despre principalii actori din spatele cortinei, punctând nevoie de a se lupta cu această structură.

Tăriceanu este de părere că aceste personaje din „statul paralel” vin mai ales din partea Serviciilor.

 

„Persoane şi instituţii care au funcţionat într-o formulă ocultă, alteori la vedere şi prin care au reuşit să scurt-circuiteze instituţiile democratice şi legitime ale statului în luarea deciziilor. Sunt în principal din zona instituţiilor represive ale statului. Acesta este statul paralel. Statul paralel sunt şi persoane care au antrenat după ele instituţiile, adică protocoalele secrete dintre SRI şi Parchete nu sunt legate numai de o persoană ici şi colo, au antrenat şi instituţii, ceea ce este foarte grav”, a afirmat Tăriceanu., citat de agerpres.ro.

Liderul ALDE spune că, acum, misterul începe să dispară din această zonă mai puțin cunoscută, iar personajele-cheie ies la iveală.

„Începem să-i vedem pe actori: pe domnul Coldea, pe domnul Maior, pe doamna Kovesi şi mai sunt şi alţii, la SRI stimabilul general Dumbravă. Eu nu-i ştiu pe toţi că nu mi-a plăcut să mă frec de zona asta cu serviciile, dar sunt mulţi”, a subliniat Tăriceanu.

Discuțiile cu privire la cei care fac parte din „statul paralel” au acaparat, pentru mult timp, societatea românească, oferindu-se mai multe teorii cu privire la cine sunt cei care ar face parte din acest conglomerat. Președintele Senatului este de părere că nu se poate vorbi despre politicieni, în general, ca aparținând acestei structuri.

„Dacă nu aveau funcţii şi voiau să fie influenţi într-o altă formulă o făceau cu statul paralel. Există şi ambivalenţi, cum era domnul general Oprea, care era mai mult cu statul paralel decât cu statul de drept”, a comentat Tăriceanu.

Principala luptă care se duce acum este exact aceasta împotriva „statului paralel”, a opinat președintele ALDE.

„Unii aşa de mult s-au îndrăgostit de chestia asta încât bănuiesc că nu o să fie o muncă simplă. Dar, după cum vedeţi, şi Comisia care a funcţionat pentru noaptea alegerilor din 2009 şi Comisia de supraveghere a SRI fac o muncă, dar şi presa. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar ceea ce a dezvăluit în ultima perioadă presa este cel mai consistent lucru.

Toţi împreună, pentru însănătoşirea societăţii şi a climatului politic în România şi pentru recăpătarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului – trebuie dus la capăt acest proces. Cei care au lucrat pentru statul paralel ca să nu mai aibă influenţe ar trebui îndepărtaţi din orice funcţie pe care au ocupat-o, pentru că sunt pervertiţi deja. Mulţi nici nu ştiu pe ce lume trăiesc şi li se pare că aşa ar trebui să fie”, a încheiat Tăriceanu.