Evenimentul Zilei > International > Statul Islamic și-a deschis „filială” în Afganistan și Pakistan: un fost lider taliban, în fruntea operațiunilor de subminare a grupării rivale al-Qaida
Statul Islamic și-a deschis „filială” în Afganistan și Pakistan: un fost lider taliban, în fruntea operațiunilor de subminare a grupării rivale al-Qaida

Statul Islamic și-a deschis „filială” în Afganistan și Pakistan: un fost lider taliban, în fruntea operațiunilor de subminare a grupării rivale al-Qaida

Gruparea Statul Islamic (SI) a numit un fost lider taliban drept comandant al său pentru Pakistan şi Afganistan, pentru a lupta împotriva dominaţiei de un deceniu a Al-Qaida ca principal grup islamist extremist din regiune, relatează agenţia germană DPA.

Hafiz Saeed Khan, fost comandant taliban pakistanez, îi va conduce acum pe militanţii Statului Islamic din regiunea cunoscută sub denumirea de Khorasan în rândul jihadiştilor, potrivit unui purtător de cuvânt al SI.

''Hafiz Saeed Khan a fost numit guvernator al provinciei Khorasan (a Statului Islamic)'', a declarat Abu Mohamed al-Adnani, purtător de cuvânt al SI, într-un mesaj audio postat pe Twitter în această săptămână.

Khorasan este un termen folosit de către jihadişti pentru a descrie o vastă regiune ce cuprinde Pakistan, Afganistan, părţi din Iran şi provincia chineză Xinjiang (nord-vest), cu populaţie majoritar musulmană.

DPA precizează că este pentru prima dată când Statul Islamic, care controlează largi teritorii în Siria şi Irak, vorbeşte public despre intenţia sa de câştiga influenţă în regiune.

Înregistrarea audio survine la câteva săptămâni după ce mai mulţi lideri talibani pakistanezi au promis supunere faţă de liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamat calif.

Evoluţia survine de asemenea în contextul unor zvonuri potrivit cărora fostul lider taliban afgan Mullah Rauf a fost recrutat de către Statul Islamic în provincia afgană Helmand.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.