Statul Islamic a difuzat a doua înregistrare video cu britanicul John Cantlie, luat ostatic în 2012

Statul Islamic a difuzat a doua înregistrare video cu britanicul John Cantlie, luat ostatic în 2012

A doua înregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie, luat ostatic de gruparea Statul Islamic (SI), a fost difuzată marți, la mai puțin de o săptămână după prima apariție filmată a britanicului, răpit de jihadiști în Siria în 2012, relatează Reuters și BBC.

În înregistrare Cantlie spune că guvernele occidentale au fost luate pe nepregătite de ''creșterea cu viteză uimitoare a Statului Islamic'' și că au ''subestimat forța și dorința de a lupta a inamicului''.

Gruparea jihadistă a ucis prin decapitare până acum trei ostatici occidentali (jurnaliștii americani James Foley și Steven Sotloff și lucrătorul umanitar britanic David Haines) și a amenințat că următoarea victimă va fi voluntarul britanic Alan Henning.

Jurnalist și fotoreporter cu experiență, John Cantlie a fost răpit de două ori în Siria, prima dată în iulie 2012, când a fost încătușat și legat la ochi pentru o săptămână, reușind să scape cu ajutorul Armatei Siriene de Eliberare. El a revenit în Siria spre finalul anului 2012, atunci când a fost luat ostatic pentru a doua oară, notează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA și aliații lor arabi au lansat pentru prima oară, marți dimineață, circa 20 de atacuri aeriene asupra unor poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic în provincia siriană Raqa (nord). Începând cu data de 8 august, organizația extremistă este bombardată zilnic de armata americană în Irak.

Președintele Barack Obama a avertizat la 10 septembrie că SUA își rezervă dreptul să lovească SI, inclusiv în bastionul său de pe teritoriul sirian.

Un înalt responsabil militar american a precizat că raidurile de marți au vizat în principal poziții ale Statului Islamic la Raqa, centrul de putere al organizației, precum și obiective de la granița foarte permeabilă dintre Siria și Irak. Provincia Raqa este principalul fief din Siria al Statului Islamic, gruparea controlând de asemenea și cea mai mare parte din estul țării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor și o mare parte a frontierei cu Turcia.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra), loviturile aeriene au vizat și Frontul Al-Nosra, filiala siriană a rețelei teroriste internaționale Al-Qaida, 30 de membri ai grupării fiind uciși în aceste acțiuni.