Statul, cu ochii pe profiturile producătorilor de energie eoliană

Statul, cu ochii pe profiturile producătorilor de energie eolianăSursă foto: Arhiva EvZ

Autorităţile române vor monitoriza profiturile producătorilor de energie din surse regenerabile, ca nu cumva acestea să devină prea mari. Aceasta este una dintre măsurile pe care România le va lua, la cererea oficialilor de la Bruxelles.

"Comisia Europeană (CE) a vrut să ştie dacă anual vor fi monitorizate costurile de producţie a energiei şi veniturile producătorilor şi dacă autorităţile vor adapta numărul de certificate verzi acordate inves titorilor, pentru a exclude supra compensarea în timp", a declarat Dana Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

Potrivit acesteia, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va elabora cadrul legal pentru monitorizarea anuală, până în 2016, a costurilor şi veniturilor producătorilor.

Sprijinul va fi redus

Dacă va constata că există tendinţe de supracompensare, va propune parlamentului şi guvernului revizuirea, din ianuarie 2017, a numărului de certificate verzi acordate sau a duratei de aplicare a schemei de sprijin.

Producătorii eolieni se luptă însă ca pentru parcurile puse în funcţiune până în 2016 să nu se modifice schema de sprijin. "Noi nu vrem ca actualii producători să fie afectaţi", spune reprezentanta AREE. Prin Legea 220/2008 modificată, statul român acordă până la 6 certificate verzi pentru investiţiile în energie fotovoltaică sau pe bază de biomasă. Investitorii în eoliene vor primi, după ce legea se va aplica (potrivit ultimelor estimări, în vară), două astfel de certificate, până în 2017, apoi câte unul. În prezent, Comisia Europeană verifică dacă Legea 220 nu supracompensează investiţiile în domeniu.

Condiţiile locale bune de vânt, dar şi stimulentele ce vor fi oferite au atras proiecte de mii de megawaţi în eolian. Numai anul trecut, s-au instalat 448 MW, iar, pentru 2011, AREE preconizează alţi 650-1.000 MW, ceea ce va transforma România în cel mai mare producător eolian din jumătatea de est a Europei. Costurile pentru consumatorii români vor fi însă pe măsură.

Ne puteți urmări și pe Google News