Statul american Idaho va autoriza plutonul de execuție. Acesta va acționa în cazul condamnaților la moarte care nu pot fi injectați letal

Sursa foto: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Autoritățile din Idaho, un stat din vestul Americii, vor autoriza un pluton de execuție pentru condamnații la moarte. Acesta va acționa în cazul condamnaților care nu pot fi injectați letal. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă.

Senatul statului american Idaho au adoptat un proiect de lege prin care se autorizează alcătuirea unui pluton de execuție pentru condamnații la moarte. Acesta va acționa doar în cazul în care injecția letală nu poate fi folosită. Legea a fost aprobată luni, 20 martie, cu 24 de voturi pentru și 11 împotrivă. Textul proiectului de lege urmează să fie ratificat de guvernator.

Plutonul de execuție pentru condamnații la moarte în cazul căror nu se poate face injecția letală a fost adoptat deja în Utah, Oklahoma, Mississippi şi Carolina de Sud, potrivit organizației Death Penalty Information Center.

Ultima execuție cu un astfel de pluton a avut loc în 2010. Din 1976, în SUA, doi bărbați și o femeie condamnați la moarte au fost executați astfel. Toți au primit condamnarea în Utah.

Plutonul de execuție pentru condamnații la moarte, din nou în legile americane

Statele din SUA care aplică pedeapsa cu moartea au decis să autorizeze un pluton de execuție pentru că întâmpină mari dificultăți cu privire la procurarea substanțelor necesare unei injecții letale. Companiile farmaceutice nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală, iar din acest motiv este din ce în ce mai dificil de procurat o astfel de injecție.

Autoritățile din Idaho au adoptat proiectul de lege prin care se autorizează plutonul de execuție, însă acesta va acționa doar în cazul în care injecția letală este imposibilă. Legea nu este văzută cu ochi buni de asociația pentru apărarea libertăților civile ACLU. Aceștia consideră plutonul de execuție pentru condamnații la moarte o lege „îngrozitoare” și „arhaică”.

„Un pluton de execuţie este deosebit de înfiorător(...), astfel de execuţii lasă cicatrici durabile tuturor celor implicaţi”, a declarat ACLU Idaho într-un comunicat. Persoanele ucise de plutonul de execuţie „sunt, după toate probabilităţile, supuse la niveluri extreme de durere şi tortură”, au adăugat reprezentanții organizației, citând experți.

Statul american Idaho a mai avut în trecut un pluton de execuție, însă acesta nu a fost folosit niciodată. Această opțiune a fost eliminată din legislația statului în 2009, după ce Curtea Supremă a confirmat o metodă de injecție letală care era folosită în mod obișnuit la acea vreme, potrivit cbsnews.com.