Evenimentul Zilei > Social > Povestea celei mai DRAMATICE fotografii din ISTORIE. Cine a fost omul ochit de PLUTONUL DE EXECUȚIE
Povestea celei mai DRAMATICE fotografii din ISTORIE. Cine a fost omul ochit de PLUTONUL DE EXECUȚIE

Povestea celei mai DRAMATICE fotografii din ISTORIE. Cine a fost omul ochit de PLUTONUL DE EXECUȚIE

Una dintre cele mai cunoscute forografii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial arată un bărbat care zâmbește în fața unui pluton de execuție german.

Se întâmpla în octombrie 1944. Bărbatul din imagine, Georges Blind, s-a născut în Belfort, Franța în 1904.

În 1941, Blind a devenit membru al Rezistenței. A operat noaptea, în Belfort și Alsacia, alături de paramedici și pompieri. Aceștia ascundeau membrii Rezistenței căutați de autorități, arme, informații și ziare clandestine.

Georges Blind

Blind a fost arestat în Belfort de o patrulă nazistă la 14 octombrie 1944. La 24 octombrie, împreună cu alți prizonieri, a fost dus într-o tabără din Schirmeck, Alsacia. Două zile mai târziu, a fost transportat la lagărul de concentrare Dachau, ajungând acolo la sfârșitul lunii octombrie. Germanii au folosit mai multe execuții false pentru a încerca să facă Blind să dea informații, dar acesta a refuzat să vorbească cu nemții.

Blind a fost executat de către pluton în octombrie 1944. Data exactă a morții sale nu este cunoscută. El a devenit faimos atunci când a apărut într-o fotografie, stând cu spatele la zid și zâmbind în fața plutonului de execuție. Un soldat german a fotografiat cu câteva secunde înainte de moartea sa. Imaginea a fost publicată în întreaga lume, în principal în ziare și reviste.