Evenimentul ZileiInternationalPlanul Ucrainei de-a salva soldații străini condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii susținuți de Moscova

Planul Ucrainei de-a salva soldații străini condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii susținuți de Moscova

Planul Ucrainei de-a salva soldații străini condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii susținuți de Moscova
Ucraina face tot posibilul pentru a salva trei cetățeni străini care au fost condamnați la moarte de un tribunal intermediar al rușilor, după ce au luptat de partea Kievului și au fost luați prizonieri. Anunțul aparține lui Fedir Venislavski, un parlamentar din Comisia pentru securitate și apărare a legislativului din Ucraina.

Ucraina face tot posibilul pentru a salva trei cetățeni străini care au fost condamnați la moarte de autoritățile din Donbas pentru că au luptat pentru Ucraina, a declarat sâmbătă un parlamentar din Comisia de securitate și apărare a Ucrainei.

După ce au fost capturați, doi britanici și un marocan au fost condamnați joi pentru „activități mercenare” de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), ai cărei lideri separatiști sunt susținuți de Moscova.

„Atât Ministerul Apărării, cât și Direcția Principală de Informații, care se ocupă cu schimbul de prizonieri, iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că acești cetățeni ai statelor străine… sunt salvați”, a declarat parlamentarul Fedir Venislavskyi la televiziunea națională.

Vor risca separatiștii ruşi să-i omoare pe cei trei soldați stăini?

La rândul său, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk crede că autoritățile separatiste vor acționa în cele din urmă în mod rațional „pentru că sunt conștienți de implicațiile ireparabile pentru ei și pentru ruși dacă vor lua măsuri greșite împotriva acestor trei soldați ai noștri”.

„Ceva îmi spune că, în cele din urmă, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, acești trei militari vor fi schimbați (sau vor ajunge în alt mod acasă)”, a spus într-o postare sâmbătă.

Cum speră Ucraina să-i salveze pe britanicii condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii din Donețk

Marea Britanie a condamnat decizia ca fiind o „încălcare flagrantă” a Convenției de la Geneva, în temeiul căreia prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatere și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.

Ucraina, care a respins decizia instanței de la Donețk ca neavând autoritate, spune că luptătorii au semnat contracte cu forțele armate ucrainene. Drept urmare, „statutul prizonierilor de război conform dreptului internațional se aplică pe deplin acestora. Vom lua toate măsurile pentru a-i salva”, a spus deputatul Venislavskyi

Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Saaudun Brahim, predați separatiștilor și judecați ca mercenari

Ei au fost găsiți vinovați de tentativă de răsturnare prin forță a puterii de stat și condamnați, săptămâna aceasta, la moarte prin împușcare de un tribunal din așa-numita Republică Populară Donețk, având o lună de zile la dispoziție pentru a înainta recurs.

Richard Fuller, un parlamentar conservator din Marea Britanie, arată că în cazul britanicilor condamnați în Donețk s-au comis încălcări monstruoase ale drepturilor omului și ale tuturor regulilor stabilite prin convențiile de la Geneva pentru tratamentul prizonierilor de război.

El a arătat că procesul s-a desfășurat fără consultanță juridică independentă pentru inculpați și că nu există dovezi că Shaun sau Aiden s-au putut întâlni în detenție cu reprezentanții Crucii Roșii Internaționale, ceea ce, de regulă, se întâmplă în majoritatea situațiilor de conflict, scrie arabnews.com.


Accesează: