Evenimentul Zilei > Social > Statuia din Milano a unui celebru jurnalist, vandalizată: „Rasist şi violator”
Statuia din Milano a unui celebru jurnalist, vandalizată: „Rasist şi violator”

Statuia din Milano a unui celebru jurnalist, vandalizată: „Rasist şi violator”

Statuia celebrului jurnalist italian Indro Montanelli a fost vandalizată sâmbătă noaptea într-o grădină publică din Milano.

Cel puțin patru cutii cu vopsea au fost turnate acoperind cea mai mare parte a monumentului aflat în grădina publică din Milano.

Pe statuie au fost scrise cu vopsea neagră cuvintele „rasist” şi  „violator”

Indro Montanelli a fost un jurnalist, scriitor și istoric italian. Numeroasele sale articole și publicații l-au făcut în Italia una din cele mai importante, populare și influente personalități ale secolului 20.

Statuia dedicată lui Indro Montanelli, plasată în grădina publică cu acelaşi nume din centrul oraşului Milano, a fost acoperită cu vopsea roşie. Pe soclul statuii au fost inscripţionate cu negru cuvintele „rasist, violator”, potrivit Corriere.

Aceasta este prima statuie avariată din Italia, de la începutul valului de proteste stârnit în toată lumea de cazul lui George Floyd, afro-americanul care a murit în SUA pe 25 mai sub genunchiul unui poliţist alb, în timpul arestării sale.

Zilele trecute, asociaţia „anti-fascistă” I Sentinelli a cerut consiliului municipal şi primarului din Milano să îndepărteze statuia, acuzându-l pe Indro Montanelli că se face vinovat de căsătoria cu o minoră în Etiopia, în perioada colonială italiană din Africa.

„La Milano există un parc şi o statuie dedicate lui Montanelli, care până la sfârşitul zilelor sale susţinea cu mândrie că a cumpărat şi s-a căsătorit cu o fată de 12 ani din Eritreea pe care a transformat-o într-o sclavă sexuală în timpul agresiunii în Etiopia a regimului fascist”, acuză asociaţia milaneză pe reţelele de socializare.

Indro Montanelli a fost fondatorul ziarului  Il Giornale

Fondator al ziarului Il Giornale, Indro Montanelli (1909-2001) a fost un eseist şi un jurnalist italian celebru, care a scris şi pentru publicaţia Corriere della Sera.

Considerat de dreapta, Montanelli s-a definit ca fiind „anticomunist” şi „anarho-conservator”, ceea ce l-a făcut să fie etichetat drept „fascist” de către stânga italiană în anii 1970 -1980. În 1935, acesta a participat ca voluntar în războiul din Eritreea declanşat de Mussolini.

Protestele împotriva rasismului declanşate de moartea lui George Floyd au condus la vandalizarea statuilor dedicate unor personalităţi controversate în mai multe ţări ale lumii.

Stauia lui Indro Montanelli a fost vandalizată şi anul trecut

Anul trecut, o găleată de vopsea vărsată pe o statuie la 8 martie a provocat un mic val mediatic și o dezbatere publică în Italia.

Membrii mișcării feministe „Non Una Di Meno”, în timpul manifestației de la Milano, au vopsit în roz monumentul jurnalistului și scriitorului Indro Montanelli (1909-2001 ),  afalt în grădinile publice din Porta Venezia.

Indro Montanelli – corespondent, scriitor, istoric, narator – a avut parte de un tratament crunt din partea unor persoane necunoscute.  Din păcate nimeni nu a văzut se s-a întâmplat sâmbătă deşi grădinile sunt de obicei aglomerate. Cei care au vandalizat trebuiau să se urce pe statuie pentru a turna vopseaua să fie un pic de agitaţie în jurul ei, şi totuşi nu a văzut nimeni, ba mai mult au şi scăpat cu bine….