Statisticile care dărâmă datele OMS: Simptomele long-covid, mai frecvente decât se preconiza. Cele mai vulnerabile sunt femeile

Statisticile care dărâmă datele OMS: Simptomele long-covid, mai frecvente decât se preconiza. Cele mai vulnerabile sunt femeile

Mulți oameni prezintă cel puțin un simptom long-covid chiar și la câteva luni de la infectarea cu coronavirus. Un studiu efectuat pe 270.000 de persoane vindecate de COVID-19 dezvăluie cifre precise. Fiecare a treia persoană care s-a vindecat suferă de efecte pe termen lung. Există trei factori care determină acest risc, relatează Der Spiegel.

Riscul efectelor pe termen lung ale îmbolnăvirii cu COVID-19 ar putea fi mult mai serioase decât se presupunea anterior. Potrivit unui studiu publicat miercuri, 37% dintre persoanele care s-au recuperat au fost diagnosticate cu cel puțin un simptom long-covid în primele trei până la șase luni după infectare.

Deseori, cei examinați prezintă probleme respiratorii, probleme gastro-intestinale, oboseală, durere, anxietate și depresie, potrivit studiului publicat în revista de specialitate „Plos Medicine” de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate (NIHR ) și Centrul de Cercetare Biomedicală Oxford Health (BRC).

Pentru acest studiu, oamenii de știință au examinat peste 270.000 de convalescenți COVID-19 de toate vârstele din SUA. Cele mai frecvente efecte pe termen lung identificate de echipă au fost anxietatea și depresia, urmate de dificultăți respiratorii și probleme gastrointestinale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt efectele COVID-19 pe termen lung. Femeile sunt cele mai afectate: Dureri de cap, anxietate și depresie

Pentru prima dată, autorii studiului au descoperit o legătură între dezvoltarea anumitor simptome și gravitatea infectării, vârsta și sexul. Simptomele long-covid au apărut mai frecvent la pacienții care au fost internați în spital. Dintre pacieți, femeile au fost mai grav afectate.

Persoanele în vârstă și bărbații au fost mai predispuși la dificultăți respiratorii și probleme cognitive, în timp ce persoanele mai tinere și femeile au fost mai predispuse la dureri de cap, anxietate și depresie. Mulți pacienți au avut, de asemenea, mai mult decât doar un simptom long-covid, mai arată studiul.

„Aceste studii sunt necesare pentru a înțelege motivul pentru care nu toată lumea se recuperează rapid și complet în urma infectării cu COVID-19”, a spus autorul studiului, Paul Harrison de la Universitatea Oxford. „Trebuie să identificăm mecanismele care stau la baza diferitelor simptome”. Aceste informații sunt esențiale pentru a preveni consecințele pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății sau cel puțin pentru a le trata eficient, potrivit cercetătorului.

Diferența dintre simptomele gripei și efectele long-covid

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele pe termen lung ale persoanelor care au contractat anterior gripă. Concluziile sunt concrete - simptomele long-covid au apărut și după gripă, însă au fost cu 50% mai frecvente după îmbolnăvirea cu COVID-19.

Cu toate acestea, există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la efectele long-covid pe care acest studiu nu a reușit să le clarifice. Deocamdată, nu se știe exact ce cauzează efectele pe termen lung, cât de grave sunt acestea sau cât durează. Studiul actual nu a luat în considerare persoanele asimptomatice, precizează sursa citată.

Numărul persoanelor afectate de simptome long-covid este excepțional de mare, arată studiul. Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a presupus că aproximativ 10% dintre pacienți suferă consecințe pe termen lung.