Statistică Europeană. Ce loc ocupă România în topul sărăciei

Statistică Europeană. Ce loc ocupă România în topul sărăciei

Statistica arată că țara noastră se confruntă în continuare cu o veche problemă.

România rămâne una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Aflată în topul sărăciei, țara noastră concurează la acest capitol, de mai multă vreme, cu vecina Bulgaria. Însă, i s-a alăturat și Grecia, care s-a confruntat în ultimii ani cu o puternică criză economică. Elenii au avut probleme și în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat domeniul vital al acestei țări: turismul.

Așadar, conform celor mai recente date oferite de Oficiul European de Statistică (Eurostat), România, Bulgaria și Grecia se află la egalitate, pe ultimul loc, în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, cu o pondere de 30% din totalul populației în această situație, în anul 2019.

Care sunt cele mai prospere țări din spațiul UE

Conform acestor indici oferiți de Oficiul European de Statistică, doar bulgarii stau mai rău decât noi la capitolul sărăcie. Imediat după România, urmează Grecia în topul celor mai sărace țări din Europa.

Anul trecut, mai mult de un sfert de populația Uniunii Europene era supusă unui risc de săcărie și excluziune socială în mai multe state membre ale Uniunii Europene. În România și Bulgaria, un procent de 30% din populație se află în această situație. În Italia și Letonia (27,3%), în Lituania (26,3%) și în Spania (25,3%), se arată în datele publicate de Eurostat.

Românii, la limita sărăciei! Dezastrul din țară lasă oamenii fără mancare

Eurostat: România și Bulgaria, ultimele locuri din UE la utilizarea comerțului electronic

Țările cele mai prospere, acolo unde se înregistrau cele mai reduse niveluri ale indicatorului Eurostat în anul 2019 erau Cehia (12,5), Slovacia (14,4), Finlanda (15,6), Danemarca (16,3), Slovacia (16,4), Olanda (16,5) și Austria (16,9). Pe de altă parte, 6.5 % din populația Uniunii Europene era supusă unui risc de sărăcie după transferurile sociale. În rândul statelor membre UE, mai mult de unul din cinci oameni era supus riscului de sărăcie, iar România se afla pe primul loc, urmată de Letonia și Bulgaria.