Scurgerea de aer a avut loc într-un compartiment al navei folosite la trimiterea unui nou echipaj de pe Terra. Nava mamă se afla la 400 de km distanță de Pâmânt. Se crede că fisura a fost provocată în momentul impactului cu o bucată de meteorit care se deplasa cu viteză.
Responsabilii cu siguranța navei din Houston și din Moscova au declarat că cei șase membrii ai echipajului sunt în afara oricărui pericol. 
”Meteoriții sunt o permanentă amenințare pentru stațiile care orbitează și care au fost construite așa încât să reziste acestor lovituri constante provocate de fragmentele de rocă din spațiu”
Impactul a avut loc în timp ce astronauții se odihneau. Primind indicații de pe Pământ, aceștia au descoperit gaura în nava rusească Soyuz, utilizată pentru transportul a trei membrii noi în stația mamă.
Nava rusească a fost reparată, iar în prezent astronauții comunică cu inginerii de pe pământ pentru a stabili dacă este necesară o altă reparație, mai robustă, dat fiind faptul că tot cu ea se vor întoarce pe Terra.