Statele Unite recuceresc Luna. Proiectul SF care va da șah-mat Chinei și Rusiei

Statele Unite recuceresc Luna. Proiectul SF care va da șah-mat Chinei și Rusieisursă: arhivă

Nasa începe licitația pentru o centrală nucleară pe Lună. Dacă oamenii vor trăi pe Lună, trebuie să fie alimentați cu energie electrică. Prin urmare, agenția spațială americană este în căutare de idei pentru un reactor de fisiune nucleară. Propunerile pot fi depuse până în februarie 2022.

Se va întâmpla în 2025. După mai bine de 50 de ani, oamenii ar trebui să pună din nou piciorul pe Lună - și ar trebui să construiască o bază lunară. Agenția spațială americană lucrează în prezent la un concept energetic pentru ca astronauții să își poată procura acolo energia electrică.

Așadar, NASA a lansat un nou apel. Oricine are o idee pentru un sistem de generare a energiei prin fisiune nucleară pe Lună ar trebui să contacteze agenția spațială. Cu alte cuvinte, NASA vrea să construiască o centrală nucleară.

NASA vrea să construiască o sursă de energie pe Lună

NASA a scos la licitație acest proiect împreună cu Laboratorul Național din Idaho, un centru de cercetare al Departamentului de Energie, Departamentul de Energie al SUA. Potrivit declarațiilor, autoritățile vor să găsească până la sfârșitul deceniului o sursă de energie independentă de soare pentru a alimenta cu electricitate participanții la viitoarele misiuni lunare.

„Furnizarea unui sistem fiabil și de înaltă performanță pe Lună este un pas următor esențial în explorarea spațială umană și este la îndemâna noastră”, a declarat Sebastian Corbisiero, directorul Proiectului de energie de suprafață prin fisiune din cadrul Laboratorului Național Idaho.

„Energia din belșug va fi cheia viitoarelor explorări spațiale”, a declarat Jim Reuter de la Space Technology Mission Directorate al NASA. Acest consiliu de administrație finanțează proiectul de energie nucleară. „Mă aștept ca fisiunea nucleară să aducă mari beneficii planurilor noastre de aprovizionare cu energie pentru Lună și Marte și chiar să impulsioneze inovații pentru aplicații aici, pe Pământ”.

Misiunea pe Lună trebuia de fapt să înceapă în 2024, dar la începutul lunii NASA a anunțat că aselenizarea „nu va avea loc înainte de 2025”.

Nici prea mare, nici prea dificilă, nici prea complicată

Licitația se adresează companiilor americane și durează până la jumătatea lunii februarie 2022. Până atunci, trebuie să fie prezentat un proiect inițial de sistem. Există numeroase condiții pentru orice concept: sistemul trebuie să fie gata pentru o demonstrație pe Lună în termen de zece ani, trebuie să poată fi operat în mod autonom de pe puntea unui modul lunar sau de pe un rover de pe suprafața lunară, fără ca oamenii să fie nevoiți să pornească și să oprească reactorul.

De asemenea, sunt prezentate condițiile prealabile pentru generarea de energie - se caută planuri pentru un miez de reactor care să funcționeze cu uraniu. Acesta trebuie să conțină, de asemenea, un sistem de conversie a energiei nucleare în energie utilizabilă, un sistem de management termic pentru răcirea reactorului și un sistem de distribuție care să furnizeze cel puțin 40 de kilowați de energie electrică continuă - suficient pentru 30 de gospodării timp de zece ani, potrivit NASA.

La întrebarea „Cum ar trebui asamblat un reactor nuclear pe Lună?”, se răspunde tot în ofertă - nu ar trebui. Sistemul trebuie să fie construit pe Pământ și apoi trimis pe Lună. De aceea, acesta nu trebuie să aibă un diametru mai mare de patru metri și o lungime de maximum șase metri, cu o greutate maximă de 6.000 de kilograme.

Cercetările privind reactoarele mici se desfășoară și pe Terra

Departamentul american al Energiei lucrează, de asemenea, cu companii private la diverse planuri, în special la o nouă generație de centrale electrice de mici dimensiuni, care variază de la reactoare modulare la reactoare mobile care pot fi instalate rapid la fața locului și îndepărtate atunci când nu sunt folosite.

La generarea energiei nucleare, se face o distincție între fisiunea nucleară, care se mai numește și „fisiune”, și fuziunea nucleară. În timpul fisiunii, nucleele atomice grele, cum ar fi uraniul, sunt descompuse în nuclee atomice mai ușoare. În acest proces se eliberează energie. Acesta este modul în care funcționează centralele nucleare convenționale. În cazul fuziunii nucleare, nucleele atomice ușoare sunt fuzionate între ele. Până în prezent, acest proces nu a jucat un rol în generarea de energie electrică, potrivit Der Spiegel.