Evenimentul Zilei > Actualitate > Pregătiţi-vă! Vine cea mai lungă eclipsă de Lună din ultimii 500 de ani. Când va fi, cât va dura şi cum ne va afecta evenimentul ceresc. FOTO-VIDEO
Pregătiţi-vă! Vine cea mai lungă eclipsă de Lună din ultimii 500 de ani. Când va fi, cât va dura şi cum ne va afecta evenimentul ceresc. FOTO-VIDEO

Pregătiţi-vă! Vine cea mai lungă eclipsă de Lună din ultimii 500 de ani. Când va fi, cât va dura şi cum ne va afecta evenimentul ceresc. FOTO-VIDEO

Pe 19 noiembrie 2021, Pământul va experimenta o eclipsă parțială de lună care va dura 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde. Nicio eclipsă parțială de Lună nu a durat mai mult din 1440 și nici una nu va mai fi până în 2669.

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună, ultima din 2021, va fi vizibilă în întreaga lume: America de Nord, America de Sud, Europa și anumite părți ale Asiei. Ultima dată când s-a întâmplat o eclipsă atât de lungă a fost 18 februarie 1440.

Eclipsa va începe între 06.02 și 12.03 UTC (11.32 am – 5.33 pm IST), când Soarele, Pământul și Luna se vor alinia, formând o eclipsă parțială de Lună. O eclipsă are loc atunci când un corp ceresc, cum ar fi o lună sau o planetă, se deplasează în umbra altui corp ceresc.

Eclipsa parțială de Lună din 19 noiembrie va fi cea mai lungă din secolul al XV-lea, cu o durată de 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde

eclipsa de lună

Deoarece luna va ajunge la apogeu – cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa de Pământ – pe 20 noiembrie, se va mișca, de asemenea, cu cea mai mică viteză pe orbita sa. De aceea va părea că nu se mișcă deloc prin umbra Pământului, luându-i peste 100 de minute de la momentul primului contact umbral până la momentul celei mai mari eclipse și invers (cea mai mare eclipsă până la ultimul contact umbral).

Fazele eclipsei de Lună

Această diagramă arată etapele eclipsei parțiale de Lună din 18-19 noiembrie 2021. Imaginea este oferită de laboratorul științific NASA.

După cum observați în faza 1: „Luna intră în penumbră”. În faza 2: „Luna intră în umbră” şi în faza 3 avem „Eclipsa maximă”.

Pentru pasionații de astronomie din lume, fenomenul le oferă prilejul de urmări cea mai lungă eclipsă parțială de Lună, iar pentru aproape trei ore și jumătate, aproape 97% din suprafața Lunii va „dispărea”, acoperită de umbra Pământului.

Până în 2100, nicio altă eclipsă de Lună nu ar urma să dureze atât de mult, deși în următorii 80 de ani mai sunt estimate aproape 200 de fenomene ale Lunii. Și în luna mai a anului 2022 ar urma să mai existe un fenomen asemănător, însă nu atât de lung ca durată de timp.

Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului o să fie vizibilă în mai multe părți ale lumii, în aproape 50 de țări, inclusiv America de Nord, estul Australiei, Noua Zeelandă și Japonia, potrivit EarthSky, dar și vestul Europei. Ultima eclipsă parțială de Lună a avut loc în 2018 și a ținut o oră și 43 de minute, relatează space.com.