Reactoarele nucleare portabile pe câmpul de luptă, cel mai bizar proiect al Pentagonului

Reactoarele nucleare portabile pe câmpul de luptă, cel mai bizar proiect al Pentagonului

Pentagonul vrea să utilizeze microreactoare pentru a furniza trupelor sale mai multă putere.

Departamentul Apărării a selectat două companii pentru a proiecta și construi un „prototip de microreactor nuclear avansat transportabil”. Acesta va fi utilizat pentru a furniza energie pe câmpurile de luptă viitoare, cu accent pe transportabilitate și timpul de desfășurare, scrie NationalInterest.

Conform Pentagonului, prototipul microreactorului ar trebui să poată furniza unul până la cinci megawați de energie electrică, timp de cel puțin trei ani. Ar trebui să poată funcționa trei zile și să fie întrerupt în siguranță, după utilizare, într-o săptamână. Cele două companii implicate în construirea prototipurilor de microreactoare sunt din domenii diferite. Una dintre companii, BWX Technologies, are o relație extinsă cu Departamentul Apărării, construind componente de reactoare și reactoare pentru diverse aplicații, inclusiv submarine ale marinei SUA. Cea de-a doua, X-Energy, produce reactoare miniaturale care utilizează un combustibil prin peletizare, despre care se spune că este rezistent la topire.

Un document publicat de Biroul Secretarului Apărării explică în detaliu necesitatea unui microreactor, o inițiativă cunoscută sub numele de „Proiect Pele” care indică istoria reactoarelor nucleare pe câmpul de luptă. Conform documentului, prototipul Project Pele va fi gata pentru testare la puterea maximă în anul 2023 și ar putea fi testat în scenarii din lumea reală până în 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Departamentul Apărării oferă următoarea explicație pentru utilitatea și necesitatea unui reactor nuclear mic, portabil: „Un reactor nuclear sigur, mic și transportabil ar răspunde unei cereri în creștere a consumului de energie, cu o sursă de energie rezistentă, fără carbon, sprijinind în același timp operațiunile critice ale misiunilor în medii îndepărtate”. Un alt raport al Institutului de Energie Nucleară estimează că 90% din necesitățile energetice ale instalațiilor militare americane ar putea fi satisfăcute de rectorii cu o putere de 40 MW.

Departamentul Apărării a explicat că „Proiectul Pele este un reactor nuclear de a patra generație, care, odată prototipat, poate servi pe viitor pentru adoptarea comercială a unor astfel de tehnologii. Există însă și voci care pun sub semnul întebării siguranța mircoreactoarelor și au subliniat că ar fi o țintă tentantă pentru un reactor nuclear. Timpul va spune cât de sigure sunt microreactoarele în realitate, conchide NI.