Starețul de la Putna, îngrijorat de soarta istoricei Capele a Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți

Starețul de la Putna, îngrijorat de soarta istoricei Capele a Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți Capela Mitropoliților Bucovinei /Sursa foto: BucPress

Starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a declarat, recent, în cadrul unei sfinte liturghii, că Capela Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți (Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”) a fost luată de autorități, de la preoții ortodocși români, anunță newsbucovina.ro. „Există o problemă cu capela, unde își dorm somnul de veci mitropoliții Bucovinei. Capela Mitropoliților din Cernăuți, a fost luată de la preoții noștri ortodocși români și așteptăm să vedem ce vor să facă cu ea autoritățile. Nădăjduim că Dumnezeu îi va lumina!

Este vorba de capela situată în Cimitirul Istoric din Cernăuți. Acolo este îngropat și Dimitrie Onciul, dar și cel care i-a fost lui Eminescu părinte și ajutor, Aron Pumnul, dar și stareți ai Putnei. Acolo își dorm somnul de veci primii mitropoliți, chiar toți mitropoliții Bucovinei, în afară de Isaia Baloșescu, mormântul căruia se află lângă altarul Putnei”, a explicat starețul Melchisedec Velnic.

Capela istorică a Mitropoliților Bucovinei din Cernăuți, subiect de scandal, declanșat de autoritățile locale

Transformările din cadrul Bisericii Ortodoxe ale Ucrainei în contextul războiul ruso-ucrainean afectează la modul direct românii băștinași din țara vecină. Disensiunile dintre ei și autoritățile locale au apărut în mai 2023, când Consiliului Orășenesc Cernăuți a decis transferul istoricei Capele a Mitropoliților Bucovinei din subordinea administrativă a Catedralei „Sf. Nicolae” în cea a unei  întreprinderi municipale.

Aceasta a provocat îngrijorarea societății civile din Cernăuți, pentru că nu va mai fi gestionată de fețele bisericești române, care slujeau acolo în limba maternă. Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți este un simbol al românilor de sute de ani. Are o semnificație culturală și istorică extrem de importantă pentru conaționalii noștri din regiunea Cernăuți. Oamenii s-au opus față de decizia Primăriei Cernăuți și a primarului Roman Kliciuk de a închide această biserică în care se slujea în limba română.

Societatea civilă își exprimă temerea că, la ora aceasta, a fost înstrăinat un sfânt lăcaș ce aparține comunității românilor băștinași. În mai 2023, asociațiile românilor au înaintat o petiție, prin care au solicitat anularea deciziei cu bucluc. Nici justiția nu le-a dat dreptate.

Sursa foto: Facebook

Sfânt lăcaș ridicat din banii Mitropoliei Bucovinei, renovat și întreținut de români

Intelectualii cernăuțeni susțin că această capelă, scoasă din mare mizerie după perioada URSS, de un preot român și restaurată cu ajutorul României, ținea de Biserica „Sf. Nicolae” (construită în perioada românească), care apartine Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, adică cea ce ține de Patriarhia Moscovei.

Conform arhivarului și cercetătorului Dragoș Olaru, „capela  mitropoliților bucovineni a fost ridicată pe banii Mitropoliei Bucovinei, în 1881. Cripta de sub capelă avea menirea să adăpostească rămășițele pământești ale tuturor episcopilor și mitropoliților Bucovinei.” În perioada sovietică și post-sovietică, capela și sicriele personalităților înmormântate acolo au fost profanate. La sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, cripta arhiereilor ortodocși au ajuns o groapă de gunoi, potrivit aceluiași cercetător.  Abia în primii ani de după independența Ucrainei, bisericuța a fost renovată.

Conform Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință (SSUPELC) din Kiev, „în prezent există aproximativ 130 de comunități religioase (parohii) ale minorității naționale românești, majoritatea dintre ele fiind parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, care ar trebui să se afle în subordinea Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei”.