Noul ambasador al Israelului la București: Bunicul a supraviețuit Holocaustului

Noul ambasador al Israelului la București: Bunicul a supraviețuit Holocaustului Lior Ben Dor și Luminița Odobescu Sursa foto. X

București. Lior Ben Dor, noul ambasador al statului Israel la București, are rădăcini românești. Bunicul său, originar din Buhuși, a fost un supraviețuitor al Holocaustului.

 

Diplomatul a dezvăluit că bunicul său a fost ridicat din orașul natal și dus într-un lagăr de muncă forțată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ambasadorul a fost prezent la recepţia de deschidere a Turului de Studiu „Elie Wiesel”, organizată la Ambasada Germaniei.

Lior Ben Dor are origini românești

Noul ambasador a mărturisit că este foarte fericit să se afle în ţara noastră. El a spus că România este „un foarte bun prieten al Israelului”. În acest context, a povestit că părinții și bunicii săi s-au născut în România. Despre bunicul său, a relatat Lior Ben Dor, că locuia la Buhuși, iar într-o zi a fost ridicat și dus într-un lagăr de muncă forțată. El a reușit să supraviețuiască Holocaustului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ştiu că bunicul meu a fost supravieţuitor al Holocaustului. Locuia în Buhuşi, lângă Bacău, şi într-o zi a fost dus într-un lagăr de muncă forţată. Cumva, a supravieţuit. Când m-am făcut mare am făcut nişte calcule şi am aflat ceva ciudat şi frumos în acelaşi timp: bunicul s-a întors acasă, unde avea o soţie şi un copil mic, în septembrie, 1944”, a afirmat el.

Lior Ben Dor a mai dezvăluit că mama sa a fost concepută imediat ce bunicul său  a revenit acasă, după eliberarea din lagăr. El a precizat că pentru el, ca pentru mulți alți israelieni și evrei, Holocaustul face parte din istoria personală.

„Fix la zece luni după, s-a născut mama mea. Aşa că pot spune că datorită spiritului de supravieţuire al bunicului meu sunt în faţa dumneavoastră şi reprezint statul Israel - care pe vremea aceea nu exista - în România”, a mai povestit ambasadorul.

Dezvăluiri despre familia soției

Lior Ben Dor a povestit că şi tatăl soţiei sale, născută în Argentina, a făcut parte dintr-o familie care a suferit în timpul Holocausului.

„Tatăl ei a fost trimis acolo (în Argentina - n.r.) din Polonia, la 15 ani. Restul familiei rămase a murit în Holocaust”, a spus el.

În acest context, la eveniment, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a subliniat importanța educației privind Holocaustul. Diplomatul german a precizat că în aceste vremuri caracterizate de fake news este foarte periculos ca Holocaustul să fie pus sub semnul întrebării.

„Trăim vremuri în care ne lovim zilnic de fake news şi de multe ori este vorba de stereotipuri antisemite, despre punerea Holocaustului sub semnul întrebării, despre neglijarea Holocaustului, despre teorii ale conspiraţiei care deseori pun evreii în centrul lor, îi fac ţinte ale discursului de ură, ale crimelor de ură. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim mai activi ca oricând, mai vigilenţi ca oricând şi trebuie să ne asigurăm că trecutul nu este uitat pentru a nu fi repetate ororile trecutului”, a punctat el.

Lior Ben Dor este diplomat de carieră

Noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Israel în România, a sosit la București, zilele trecute. Lior Ben Dor a marcat începutul unei misiuni diplomatice speciale, având în vedere rădăcinile sale românești. Este absolvent al Universităţii Bar Ilan, unde a obţinut titlul de doctor.

„Este o mare onoare și o bucurie deosebită pentru mine să fiu Ambasador al Statului Israel în România. Sunt foarte mândru să reprezint Israelul în țara în care s-au născut părinții și bunicii mei”, a declarat noul ambasador.

El este diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Statului Israel din anul 1994. El a ocupat diverse funcţii, inclusiv pe cea de coordonator-şef pentru mass-media şi diplomaţie publică pentru lumea arabă şi director al Departamentului pentru Egipt şi statele magrebiene în perioada 2016 - 2023.

A avut misiuni diplomatice în toată lumea, ocupând roluri cheie în Egipt, Uruguay, Marea Britanie, Argentina şi Brazilia.

 

Revista presei