”Starea sa este stabilă deşi este foarte fragilă şi sunt riscuri de complicaţii legate de vârstă”, au anunţat într-un comunicat soţia sa Mercedes Barcha şi fiii scriitorului, Rodrigo şi Gonzalo.

Garcia Marquez ”continuă şi va continua perioada de convalescenţă la domiciliu”, a adăugat familia scriitorului, care a mulţumit pentru mesajele de solidaritate şi a cerut respectarea intimităţii acestuia.

Scriitorul, în vârstă de 87 de ani, a părăsit spitalul din Ciudad de Mexico din 8 aprilie, fiind într-o stare calificată drept ”delicată”, după opt zile de tratament pentru pneumonie, relatează Agerpres citând AFP.

Potrivit cotidianul mexican El Universal, care a citat 'surse demne de încredere', boala de care suferă Garcia Marrquez de 15 ani, cancer limfatic, a recidivat şi s-a extins la plămâni, ganglioni şi ficat. Potrivit ziarului citat, familia şi medicii au decis ca scriitorul să nu urmeze un tratament oncologic, ci să i se acorde îngrijiri paliative la domiciliu.

Gabriel Garcia Marquez, premiat cu Nobelul pentru Literatură în 1982, este autorul unor romane celebre precum ”Un veac de singurătate” (1967), ”Cronica unei morți anunțate” (1981), ”Dragostea în vremea holerei” (1985). 

Originar din Columbia, scriitorul trăieşte în Ciudad de Mexico din 1961 şi nu a mai apărut în public în ultimii ani.