STARE DE URGENŢĂ PENTRU PUŞCULIŢA BARONILOR: Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu

STARE DE URGENŢĂ PENTRU PUŞCULIŢA BARONILOR: Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu

PROFITORI. Baronii locali au aşteptat să ningă, apoi s-au gândit cum să deszăpezească fără să mai organizeze licitaţii.

Starea de urgenţă cerută cu insistenţă în două judeţe arată că baronii locali încearcă să tragă foloase prin orice mijloace.

După ce a făcut circ la televizor, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a mulţumit cu starea de alertă.

La Buzău, Victor Mocanu, şi el preşedinte de judeţ, a insistat pe starea de urgenţă. În spatele declaraţiilor alarmiste stau alte interese. Dacă s-ar fi declarat stare de urgenţă, puteau să facă achiziţii directe, fără licitaţie. În al doilea rând, prin situaţia creată, şi-ar fi putut ascunde lipsa de reacţie şi fuga de responsabilitate.

Apoi, implicarea Armatei s-ar fi întors ca un bumerang împotriva şefului statului, cel care putea decide luarea acestei măsuri.

Au vrut să profite

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Monitorizarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) spun că, încă din vară, au atenţionat autorităţile locale să facă licitaţii şi să se pregătească pentru deszăpezire, pentru a nu mai face încredinţări directe în plină iarnă, dar cei din teritoriu s-au culcat pe o ureche.

Din acest motiv, instituirea stării de urgenţă ar fi fost benefică pentru şefii celor două judeţe, care puteau face achiziţii directe.

"Dacă nu ai stare de urgenţă sau stare de alertă, trebuie să te conformezi articolului 122, alineatul c, a OUG 34, adică să justifici cu acte ce vrei să cumperi. Dacă ai stare de urgenţă, nu mai trebuie să justifici achiziţiile", au explicat surse din cadrul ANRMAP.

Prefectul de Buzău sare la gâtul şefului de judeţ

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat că în judeţ nu se impune, în acest moment, decretarea stării de urgenţă, însăprimariicare se con fruntă cu probleme pot solicita instituirea stării de alertă. "Singurul care a cerut stare de urgenţă este Mocanu. Niciun alt membru al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu a solicitat", a explicat Beganu.

La rândul lui, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Mihai Capră, spune că starea de urgenţă, ca şi starea de alertă, sunt cele anterioare declarării stării de război. Această situaţie excepţională poate fi luată doar atunci când sunt indicii clare privind existenţa unor pericole grave la adresa securităţii naţionale.

"Alerta" lui Oprişan

Deşi Marian Oprişan a cerut stare de urgenţă, în Vrancea s-a decretat stare de alertă. Prefectul judeţului, Sorin Hornea, a explicat că Oprişan a cerut decretarea pentru că "îi era frică de DNA".

"S-a decis decretarea stării de alertă pe perioada codului portocaliu", a precizat Hornea. În opinia acestuia, autorităţile puteau acţiona la fel de bine şi fără "stare de urgenţă sau stare de alertă". "Marian Oprişan a cerut decretarea stării de alertă pentru că îi era frică de DNA. Am înţeles că au fost ceva probleme în trecut şi de aceea insistă." SORIN HORNEA, prefect judeţul Vrancea TRAIAN BĂSESCU: "Ori s-a vrut o capcană, ori nu se cunoaşte legea"

Legislaţia privind starea de urgenţă “nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în replică la solicitarea lui Victor Ponta şi a preşedintelui CJ Buzău, Victor Mocanu, de a institui stare de urgenţă în judeţele calamitate.

În plus, a explicat Băsescu, aceasta ar presupune ca armata să preia controlul şi să conducă prin ordonanţe militare. “Ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu un decret de instituire a stării de urgenţă - ceea ce ar fi însemnat ca imediat conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari, să se conducă prin ordonanţe militare - ori este vorba de necunoaşterea legii", a comentat şeful statului.

“Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a Preşedintelui. Din păcate, nu am nici disponibilitatea pentru aşa ceva şi nici nu este cazul să fim în dispute într-un moment în care oamenii suferă".

STRATEGIE

Tentativă a lui Ponta de împăcare cu PSD Buzău?

Intervenţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, în favoarea şefilor social-democraţi de Consilii Judeţene din Vrancea, Buzău şi Constanţa poate fi explicată şi prin prisma jocurilor politice din USL pe candidaturile la aceste posturi.

Solicitarea lui Ponta, de demitere a prefecţilor din aceste judeţe, care nu au decretat situaţie de urgenţă, se vrea a fi un semnal de încurajare şi detensionare a relaţiilor cu filiala PSD de Buzău în special. Organizaţia, în frunte cu Victor Mocanu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, şi primarul Constantin Boşcodeală, este foarte nemulţumită de cedarea, în favoarea liberalului Cristian Bâgiu, a candidaturii USL pentru această funcţie.

De altfel, recent, seniorul Ion Iliescu l-a apostrofat pe Victor Ponta, avertizându-l că în cazul în care nu va renegocia această candidatură, va vorbi personal cu liberalul Crin Antonescu.

PRIN VISCOL

Sătenii din Săgeata, Buzău, n-au mai aşteptat plugul. Au pus mâna pe lopeţi şi se luptă cu nămeţii Ionuț Fantaziu

După ninsoarea ce s-a abătut asupra judeţului Buzău, comunele din zonă s-au împărţit în două categorii: cele vedetă, în care oamenii se plâng că nu mai sosesc jandarmii şi ajutoarele, şi cele în care sătenii încearcă să se gospodărească singuri, pentru că, în opinia lor, "aşa e iarna".

Moş Falconetti, "ca mafiotul din film", a ieşit la plimbare pe strada principală din satul Dâmbraoaca - Săgeata. "M-a fugărit nevastă-mea de acasă. Am dat la lopată prin curte, să scot zăpada, şi acu merg până la marginea satului să mai văd care- i treaba", spune pensionarul în vârstă de 68 de ani. Afară e un viscol de abia vezi la doi metri în faţă, însă pensionarul Falconetti are alte griji: "M-au sunat copiii de la Bucureşti să vină, să ajute la deszăpezire. Las-o-n harta mă-sii, stai acolo, că nu moare nimeni. Eu am dat cu lopata, n-am probleme. Totuşi, mi-e ciudă, poate facem o echipă de vreo 50 de oameni şi rezolvăm şi strada. Păi, în ‘54 nici nu erau utilajele astea şi tot am scos-o la liman, acum o să fie floare la ureche".

OAMENI HARNICI. Teoria lui Falconetti din Dâmbroaca: "Cu 50 de oameni scoatem zăpada de pe stradă" "Mai dau la lopată, mai iau un încălzitor"

La vreo 2 kilometri mai încolo, în Săgeata, Vasile Ţinteanu a lăsat porţile larg deschise, de parcă aşteaptă colindători. "Să circule zăpada, altfel se adună", spune bărbatul înghesuit într-o geacă de piele jerpelită. Casa vecină are nămeţii până la ferestre: "De fapt, acolo stau eu, dar a picat curentul şi nu mai pot folosi centrala termică. I-am trimis pe nevastă-mea şi pe fiu-miu la Buzău şi eu am rămas să am grijă. Casa asta e tot a mea. Mai dau cu lopata, mai iau un încălzitor şi aştept să vină soarele".

Nicu are casă fix la marginea satului şi se bate cu zăpada de la începutul lunii: "Aici suflă vântul mai tare şi vara, asta e problema". Nămeţii din curte sunt atât de mari încât păşeşti peste gard: "Ca să ajung la găini am făcut o copcă în nămeţi, iar porcii i-am dus la un vecin. Ne-am organizat şi noi ca de o iarnă grea şi aşteptăm să treacă".

Vasile Ciurea taie iute viscolul cu Dacia încărcată cu sucuri carbogazoase şi alimente: "Îs pentru o înmormântare. O facem şi pe asta, udăm cu un pic de ţuică şi se înmoaie totul până la groapă". Oricum, în războiul cu nămeţii el are o cu totul teorie. "Treaba e că mulţi se înspăimântă când văd zăpada în curte. Dar îţi faci o cărare prin jurul casei, să ajungi la găini şi la vaci, iar restu’ aştepţi să se înmoaie". Săgeata e sub cod portocaliu, iar sătenii dorm cu lopeţile lângă pat. GOSPODARI. Sătenii din Săgeata îşi croiesc drum către animale şi aşteaptă soarele

LA ÎNDEMÂNĂ. Lopata e cel mai folosit "instrument" în Săgeata FOTOGRAFII: OCTAVIAN COCOLOŞ "Au sunat copiii de la București, să vină la deszăpezire. Le-am zis: «Las-o-n harta mă-sii, că nu moare nimeni».“ FALCONETTI, sătean din Dâmbroaca

RÂMNICU-SĂRAT

Voturi pentru domnu’ Dan

Mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Poporului condus de Dan Diaconescu au împărţit, ieri dimineaţă, pâine caldă înzăpeziţilor din cartierul Alecu Bagdad, din Râmnicu - Sărat. Gestul care se dorea a fi unul umanitar a căpătat o tentă de campanie electorală.

“Fiecare persoană a primit câte două pâini. În momentul când ne dădeau pâinile, aveau grijă să ne spună că pâinile sunt de la domnul Dan Diaconescu şi că să avem grijă să-l votăm. Eu am zis, cu voce tare, că domnul Dan e un om extraordinar şi am mai primit două pâini", ne-a povestit o pensionară.

Oamenilor li s-a promis de către reprezentanţii PP DD că “domnu’ Dan va veni şi cu ulei şi alimente". A doua maşină nu a mai ajuns. Reprezentanţii PP DD au spus că maşina de la Bucureşti a rămas înzăpezită. Citiţi şi:

  • Scandalul zăpeziilor ca în '54. Boagiu spune că ninsorile au venit fără preaviz. Şeful ANM: ”Nu mă interesează ce spune Boagiu”
  • Ponta cere sancţionarea prefecţilor de Vrancea, Buzău şi Constanţa: „Au sabotat salvarea oamenilor”
  • Ministrul Apărării: „Prefecţii şi primarii să ceară sprijinul Armatei. Vom acţiona de câte ori va fi nevoie”
  • Prefectul Vrancei a luptat cu iarna şi a căzut la datorie

Ne puteți urmări și pe Google News