Deciziile survin după întâlnirile maraton pe care al-Bashir le-a avut vineri cu membrii comitetului de coordonare pentru dialog național, cu guvernatorii statali și cu membrii biroului de conducere al Partidului Congresului Național din Sudan aflat la putere.
Al-Bashir a declarat că un nou guvern ar trebui să adopte măsuri economice stricte, adăugând că va însărcina o echipă executivă de lucru să conducă guvernul până la finalizarea procesului de dialog.
Acesta le-a cerut, de asemenea, membrilor parlamentului să amâne amendamentele constituționale care i-ar permite să candideze pentru un nou mandat.
Al-Bashir a subliniat importanța ajungerii la un acord național ca obiectiv strategic, spunând că "nu există altă soluție decât dialogul".
Președintele a cerut forțelor de opoziție să se alăture dialogului național pentru a se angaja în consultări privind chestiunile actuale și viitoare.
Domnia sa a recunoscut legitimitatea cerințelor protestatarilor, inclusiv îmbunătățirea economiei naționale, criticând în același timp unele partide despre care a spus că au încercat să se folosească de proteste care ar putea duce țara spre o situație incertă.
Din decembrie 2018, Sudanul a fost martorul unor proteste populare cauzate de deteriorarea condițiilor economice și de majorarea prețurilor la produsele de bază.