STÂNGACII, singurii CAPABILI să folosească AMBELE emisfere ale creierului

STÂNGACII, singurii CAPABILI să folosească AMBELE emisfere ale creierului

De-a lungul timpului, stângacii au fost mai mereu puşi în plan secundar. Astăzi ştim că nu e nimic greşit în a fi stângaci. Cum a explicat recent în Scientific America, Stephen Christman, psiholog la Universitatea din Toledo, nu există probe care să sugereze că stângacii au un dezavantaj fizic sau psihologic. Trebuie reamintit că mari celebrităţi ale istoriei, de la preşedinţii SUA, artişti, oameni de cultură până la sportivi, au fost STÂNGACI.

Dar iată ce ştim despre profilul cognitiv şi psihologic al stângacilor:

Pot gândi mai rapid

Stângacii pot fi capabili să folosească ambele emisfere ale creierului mai uşor şi mai eficace. Potrivit unui studiu australian publicat în 2006 în revista Neuropsychology, stângacii tind să stabilească conexiuni mai rapide între emisfera stângă a creierului şi cea dreaptă: aceasta duce la o elaborare a informaţiilor mai rapidă. Autorii studiului au evaluat performanţa participanţilor bazându-se pe o sarcină de a verifica timpul transferului de date între emisfere şi altă sarcină care cerea utilizarea ambelor emisfere în acelaşi timp. Cercetarea a dezvăluit că stângacii erau mai rapizi în elaborarea informaţiilor între cele două emisfere: un avantaj cognitiv de care ar putea beneficia în activităţi precum sportul sau jocurile video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stângacii pot influenţa procesul decizional

Mâna pe care o foloseşti poate avea efecte surprinzătoare asupra modului de a judeca ideile abstracte ca valoarea, inteligenţa şi cinstea. Un studiu din 2009 condus de Stanford University a descoperit că atât persoanele stângace cât şi cele dreptace, pot fi implicit apte pentru a alege latura lor dominantă. În studiu, participanţii au observat două coloane de ilustraţii şi apoi li s-a cerut să judece care din cele două li se părea lor cea mai fericită, cinstită şi captivantă. Stângacii au ales implicit ilustraţiile din coloana stângă, în timp ce dreptacii au preferat imaginile din dreapta.. ''Se întâmplă asta fiindcă stângacii, implicit, cred că lucrurile pozitive se află la stânga şi cele negative la dreapta. Asta chiar dacă conştient, explicit, fiecare chestiune din cultură şi limbaj le spune exact contrariul'', a afirmat psihologul Daniel Casasanto, principalul autor al studiului.

Stângacii sunt avantajaţi în anumite sporturi

Chiar dacă un număr mai mic din populaţia globului este stîngace, 25% dintre jucătorii Ligilor de baseball folosesc mâna stângă. De ce? Din pricina timpilor de reacţie mai rapizi. Dar mai este o altă raţiune. Studiile au descoperit că stîngacii par a avea un avantaj în sporturi precum boxul, tenisul, fotbalul, voleiul şi handbalul. Acest avantaj nu e valabil şi pentru gimnastică şi scufundări.

Creierul poate organiza emoţiile într-un fel diferit

Mâna dominantă poate determina modul de a comanda emoţiile în creier. Un studiu din 2012, publicat de revista Plos One a descoperit că la stângaci motivarea este asociată unei activităţi mai intense în emisfera dreaptă a creierului, în timp ce la dreptaci este valabil contrariul. Această chestiune poate avea implicaţii în îngrijirea anxietăţii şi în tulburări de dispoziţie care câteodată sunt tratate prin mijlocirea stimulării creierului în intensificarea activităţii neurale a emisferei stângi. ''Luându-ne după date, acest tratament folositor stângacilor, ar putea fi dăunător dreptacilor şi ar putea să nu vină în întâmpinarea nevoilor lor'', a explicat unul dintre autorii studiului, psihologul Geoffrey Brookshire.

Stângacii pot fi mai creativi

Mulţi experţi şi diverse studii au indicat o legătură între stângism şi creativitate. Cercetarea a descoperit că stângacii se comportă mai bine în gândirea divergentă (capacitatea de  a gândi la diferite soluţii pentru o singură problemă), o caracteristică cognitivă a creativităţii. Totodată, e important de notat că studiile au demonstrat un raport de corelare, nu de cauzalitate. Potrivit unei alte ipoteze (avansată de psihologul Chris McManus de la UCL din Londra, în cartea sa Right hand, Left hand) creierul stâgacilor ar avea o emisferă dreaptă mai dezvoltată: este vorba de zona cerebrală implicată mai mult în gândirea creativă.

Dar mai este o altă posibilă legătură între stângism şi creativitate. Este vorba doar de o presupunere, care oricum intrigă. Unii copii, crescând ca stângaci şi văzându-se diferiţi faţă de ceilalţi, ar fi putut să-şi dezvolte ceea ce e cunoscut ca ''mentalitatea outsiderului'', o tendinţă de a avea o imagine de sine mai individualizată, faţă de aceea a grupului. Un astfel de comportament mental poate predispune o persoană să dezvolte calităţi precum independenţa şi nonconformismul, pe care psihologii le-au legat de inovare şi gândirea creativă, titrează HuffPostUsa.