Exclusiv. Biserica și comunismul. Dan Ciachir: „Erau tot felul de provocări”. Video

Exclusiv. Biserica și comunismul. Dan Ciachir: „Erau tot felul de provocări”. Video Rugăciune. Sursa: arhivă EVZ

Scriitorul, memorialistul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre prigonirea Bisericii Ortodoxe în regimul comunist. Mai mult, el a oferit detalii și despre modurile în care preoții erau puși la încercare de regimul comunist.

„Care a fost relația dintre Biserică și regim, a capitulat în fața comunismului?”, l-a întrebat Robert Turcescu pe invitatul său, Dan Ciachir. Cel din urmă a ținut să vorbească despre faimosul decret 410, cel care decima mănăstirile:

„Nu aș putea spune asta, deși a existat un moment. Faimosul decret 410 din 28 octombrie 1959, atunci când au fost decimate mănăstirile, de unde erau mai multe ca în România interbelică. Deci, foarte multe mănăstiri s-au înființat în perioada regimului comunist, sigur că pare incredibil. Nu este străin acest act, dar lumea nu cunoștea următorul fapt: atunci când au fost retrase trupele de ocupație sovietice din România, atunci s-a ajuns la următoarea concluzie, că românii sunt mai docili.”, a spus Dan Ciachir.

„Hrușciov era un ateu care a ajuns să închidă biserici redeschise de Stalin”

Dan Ciachir a ținut să sublinieze faptul că retragerea trupelor sovietice din România, la ordinul lui Hrușciov, a reprezentat un lucru „benefic la pătrat”: „Hrușciov era în fruntea Kremlinului și a zis: ia să retragem de la ei trupele. Nu din Polonia, nu din Ungaria, nu din Germania democrată. Pentru noi a fost un lucru, benefic nu suportă grade de comparație, dar benefic la pătrat. Așa au intrat 17 mii de oameni în pușcărie. În al doilea rând, Hrușciov era un ateu care a ajuns să închidă biserici redeschise de Stalin. În septembrie 1943, Stalin și-a dat seama că are nevoie de Biserică și atunci a redeschis. Acest moment a fost benefic pentru noi ca țară deoarece, așa-numiții moscoviți, s-au întors cu noi directive.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Preoții erau puși la încercare

„Oamenii de cultură și odihnă”, așa cum îi numește Dan Ciachir pe contestatarii Bisericii, nu se spovedesc, după cum susține memorialistul. 

Scriitorul a dezvăluit care erau întrebările frecvente puse de preoți, dar și cum cei din urmă erau chiar ei puși la încercare în perioada comunistă: „Preotul: «Fiule, ai pune o bombă? I-ai face ceva lui Ceaușescu». Te întreabă: «Nu te-a atras cumnata? Ai dat bani cu camătă?» Astea sunt întrebările. Dimpotrivă, erau provocări. Era prin 30. «Știți, părinte, am băgat mâna în tejghea. Vă dau banii dumneavoastră. Preotul: Fiule, cel mai bine este să te duci la o secție de poliție și să-i duci.» Erau tot felul de provocări. (cum erau  puși la încercare preoții în comunism)”, a mai spus Dan Ciachir în emisiunea lui Robert Turcescu.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro