Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Dan Ciachir, despre Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Când dezvelea statuia lui Lenin venea într-o mașină, când venea la amantă era cu alta”. Video
Exclusiv. Dan Ciachir, despre Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Când dezvelea statuia lui Lenin venea într-o mașină, când venea la amantă era cu alta”. Video

Exclusiv. Dan Ciachir, despre Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Când dezvelea statuia lui Lenin venea într-o mașină, când venea la amantă era cu alta”. Video

Scriitorul Dan Ciachir a vorbit despre fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej și legăturile pe care cel din urmă le avea, de fapt, cu Biserica. Memorialistul și publicistul dezvăluie momente mai puțin cunoscute din istoria României.

Robert Turcescu i-a pus o întrebare directă invitatului său Dan Ciachir:Gheorghiu-Dej era un om credincios?”. Răspunsul nu a întârziat să apară: „Prietenia și relația dintre Gheorghiu Dej și Patriarhul Iustinian a fost preotul Ion Marina, dar nu preot care căuta găinile de ou, ci șef județean al județului Vâlcea, al Partidului Național Țărănesc. Era om cu facultate, nu cu seminar, că erau mulți doar cu seminar și înscris la doctorat, ceea ce era rarisim la nivelul anilor aceea.”.

Despre relația lui Gheorghe Gheorghiu-Dej cu Biserica a vorbit și Lavinia Benea. Cea din urmă i-a luat un interviu lui Paul Sfetcu, unul dintre șefii de cabinet ai fostului lider comunist:

„I-a publicat doamna Lavinia Benea, cel mai bun specialist în materie de istorie recentă, fotografia cu pirostriile pe cap la nuntă, în biserică. Tot doamna Lavinia Benea i-a luat un interviu unuia dintre șefii săi de cabinet, pe nume Paul Sfetcu care povestește următorul lucru «M-am căsătorit și m-a chemat Dej la el în birou și m-a întrebat: Da, în biserică te-ai cununat? Eu am rămas… Ascultă-mă pe mine, du-te și cununați-vă și la biserică (n.r. îi spune Dej lui Sfetcu). Pentru că fata mea, Lica Gheorghiu, când i-am spus să stea cu mine în casă mi-a zis că vine, dar se duce în fiecare duminică la biserică.» Pe lângă asta este fastuoasa înmormântare a lui Petru Groza, când și-a făcut cruce și Gheorghiu-Dej. Scrie filozoful Vasile Băncilă”, a mai spus Dan Ciachir, invitat în emisiunea lui Robert Turcescu.

Un joc al aparențelor?

Intrigat de spusele lui Dan Ciachir, Robert Turcescu l-a întrebat: „Să înțeleg că liderii politici trebuiau să joace un joc al aparențelor în comunism? Cum puteau face acele atrocități?”

Scriitorul a ținut să sublinieze faptul că atrocitățile nu veneau „de aici”, din România, ci erau dictate de la Kremlin: „Acele atrocități s-au făcut în toate țările comuniste și veneau de la Moscova, nu veneau de aici. Dimpotrivă, mai atenuau oameni care au făcut închisoare politică au recunoscut lucrul ăsta. Au fost și preoți care au făcut politică și i-au băgat pe motive de politică, nu de biserică. Destui au fost și legionari. De ce? Pentru că regimul interbelic nu acorda nici el atenție obiceiurilor. Ca să spun talpa țării, spun despre copilăria mea petrecută pe Calea Rahovei, artera principală a Rahovei. Eu n-am auzit cuvântul tovarășe până ne-am mutat aici pe Elisabeta. Era doamnă, domnișoară, domnule. Veneam cu ouă roșii la școală, le ciocneam. Niciodată să spună cineva ceva. Asta s-a repetat iar în anii aceea de liberalizare, 68-70.”, a mai spus Dan Ciachir.

Ciachir: „Amanta l-a învățat pe Dej să se îmbrace”

S-a vorbit multă vreme despre relația dintre Gheorghe Gheorghiu-Dej și actriță Elvira Godeanu, însă Dan Ciachir a făcut câteva dezvăluiri noi:

„Îmi aduc aminte că mi-a controlat un plutonier lângă Athenee Palace pentru că mă oprisem și eu să vorbesc cu un belgian și a trecut în Cadillacul alb Gheorghiu-Dej, sigur când dezvelea statuia lui Lenin de la Casa Scânteii venea în Chaika. Când venea la amantă, la binecunoscuta actriță Elvira Godeanu, venea cu altă mașină. Ea l-a învățat să se îmbrace. Îmi spunea un coleg: «La noi în bloc vine Gheorghiu-Dej». Nu umplea strada de mașini, de filaje, discret. Foarte discret.

Coposu îl descrie: «Am lăsat în 47 un muncitor timid care își freca șapca în mâini și după 17 ani am găsit un autentic om politic»”

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]