Dosarul declasificat a făcut parte din investigaţiile Comisiei "Decembrie 1989", instituită în anul 1991 la nivelul Senatului cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1 - 31 decembrie 1989.

Comisia avea drept scop să cerceteze evenimentele din Bucureşti, dar și din ţară, care s-au petrecut în perioada 1- 31 decembrie 1989. Declasificarea dosarului face parte dintr-un proiect mai amplu care a fost anunțat de mai mult timp de Serviciul Român de Informații (SRI). Conducerea organizației vrea să fie făcute publice toate documentele care au legătură cu evenimentele din 1989.

Eduard Hellving, directorul SRI, a transmis că prețul pe care l-au plătit românii cu mai bine de 30 de ani în urma poate fi înțeles  numai prin aflarea adevărului. „Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989”. Șeful SRI a continuat prin a spune că și acum sute de familii din țară încă așteaptă răspunsuri pentru persoanele pe care le-au pierdut în Revoluție.

Eduard Hellving a cerut desecretizarea unui dosar privind Revoluție din 1989

Directorul SRI, Eduard Hellving, a declarat că instituția pe care o conduce a făcut un pas important pentru a susține proiectul pe care l-a început. El a mai adăugat că pe site-ul SRI au fost publicate documentele pe care instituția le avea cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Hellving a mai spus că speră ca prin acest demers să fie aduse măcar mai multe clarificări și informații pentru populație în privința istoriei României.

Documentele pot citit AICI

„Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, a mai spus directorul SRI, Eduard Hellvig, într-un comunicat de presă al instituției.