Firma falimentară a magnatului Gabriel Comănescu nu a făcut investițiile promise, iar Tribunalul București a admis o creanță a statului de peste 128 de milioane de dolari

Firma falimentară a magnatului Gabriel Comănescu nu a făcut investițiile promise, iar Tribunalul București a admis o creanță a statului de peste 128 de milioane de dolari

Petromar Resources, firma care aparține magnatului Gabriel Comănescu, nu a făcut investițiile asumate în perimetrul off-shore din Marea Neagră, Muridava și Cobălcescu. Astfel, Tribunalul București a admis o creanță a statului de peste 128 de milioane de dolari.

Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a dat în judecată compania Petromar Resources SRL, firma lui Gabriel Comănescu aflându-se în procedură de faliment, pentru cele 128 milioane de dolari. Banii reprezintă investițiile asumate, dar nerealizate, în perimetrul off-shore din Marea Neagră, Muridava și Cobălcescu. Investițiile au fost câștigate în 2009, în urma litigiului cu Ucraina de la Haga.

„Admite cererea Solutia pe scurt: Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii contestaţiei. Admite contestaţia împotriva tabelului definitiv de creanţe. Dispune înscrierea creanţei contestatoarei Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în tabelul obligaţiilor debitoarei PETROMAR RESOURCES SRL în cuantum de 128.116.308 USD, echivalent în lei calculat la cursul oficial BNR din data deschiderii procedurii. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare prin publicarea hotărârii în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, apel care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 20.12.2022. Document: Hotarâre 5995/2022 20.12.2022”, se arară în decizia instanței.

De menționat este faptul că decizia nu este una definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce cere ANRM banii

Potrivit profit.ro, legea petrolului prevede că ANRM poate suspenda concesiunea când titularul acordului petrolier „este supus procedurii reorganizării judiciare și/sau a falimentului”. De menționat este faptul că firma deținută de Gabriel Comănescu a intra în faliment în ianuarie anul curent.

Tot în lege se arată că: „titularul poate renunța la acordul petrolier, dacă la data notificării renunțării către autoritatea competentă (ANRM – n.r.) îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (…)b) pune la dispoziția autorității competente suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Deoarece investițiile asumate nu au fost respectate, ANRM a solicitat lichidatorului judiciar al Petromar Resources, DP Insolvență și Restructurare IPURL, și administratorului special, Mihai Bratu, să ce 128 de milioane de dolari (investițiile).

Potrivit sursei citate, Petromar Resources SRL (fostă SA) are datorii de peste 23 de milioane de lei către Euroned Engineering BV.