Sputnik V, nouă dispută UE-Ungaria. Un vaccin, sau propagandă pentru Orban și Putin?

Sputnik V, nouă dispută UE-Ungaria. Un vaccin, sau propagandă pentru Orban și Putin?

Și în privința vaccinurilor împotriva Covid-19, Budapesta face figură separată de blocul comunitar, stârnind iar iritare la Bruxelles.

În Ungaria, nu toată lumea salută sosirea lui Sputnik V

„Poate fi sigur și eficient, dar este mai ales o modalitate pentru guvern să-și facă propagandă”, a declarat Gabriella Lantos, expert medical în cadrul partidul de opoziție New World.

„Dacă avem îngrijorări, rușii sunt prietenii noștri, cei care zboară în ajutorul nostru, acesta este mesajul transmis”, a spus ea.

Premierul suveranist Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, continuă să promoveze o abordare „pragmatică” a politicii externe. Până la punctul la care Orban să fie acuzat că este „calul troian” al lui Putin în cadrul UE și NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este greu să nu o vezi ca pe o decizie politică”, recunoaște Tamas Denes, purtătorul de cuvânt al sindicatului medicilor Reszasz, dar „să refuzi vaccinul Sputnik V doar pentru că a fost dezvoltat în Rusia nu este de asemenea o idee bună”.

Cu toate acestea, va trebui ca ungurii, printre cei mai reticenți din Europa, să fie convinși să se vaccineze. Dar faptul de a apăra un produs care nu este validat poate „alimenta acest scepticism și poate genera riscuri ridicate pentru sănătatea publică”, susține analistul Peter Kreko, șeful grupului de reflecție Political Capital.

În cele din urmă, potrivit acestuia, Ungaria va ajunge probabil să opteze pentru milioanele de doze de vaccinuri comandate de UE.

În acest caz, experimentul Sputnik V „va rămâne domeniul bluf-ului și retoricii interne”, a spus Kreko.

Cel puțin dacă nu există o întârziere din partea UE, care ar împinge Budapesta în brațele rușilor: „guvernul s-ar prezenta atunci ca salvatorul populației”.