Evenimentul Zilei > Actualitate > Spoturile oficiale TIFF: Filmul e o religie care te hrănește. Cinefilii sunt „credincioșii” | VIDEO
Spoturile oficiale TIFF: Filmul e o religie care te hrănește. Cinefilii sunt „credincioșii” | VIDEO

Spoturile oficiale TIFF: Filmul e o religie care te hrănește. Cinefilii sunt „credincioșii” | VIDEO

Cele două clipuri sunt regizate de Marian Crișan și Iulia Rugină. Ambele parodiază ideea unei supradoze de filme.

"Ideea a fost să filmăm niște declarații despre dispariția unui cinefil înrăit care și-a dat duhul din cauza vizionării excesive de filme. Sper ca asta să nu descurajeze spectatorii fanatici de la TIFF… ", spune Marian Crişan despre spotul în care Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, George Piştereanu şi Alina Grigore deplâng dispariţia prematură a unui cinefil plecat înainte de vreme dintre cei vii din prea multă dragoste de filme.
Spotul a fost realizat după un scenariu de Anca Yvette Grădinariu, imaginea este semnată de George Dăscălescu, iar montajul – de Tudor Pojoni. "Am încercat să facem ceva comic cu mijloace puține. Şi mi-a făcut plăcere să lucrez cu câțiva actori excelenți și o echipă dinamică", adaugă Marian Crişan.
Iulia Rugină "intră" în casa unuia dintre fanaticii TIFF-ului şi-l găseşte uitat în faţa proiectorului, fascinat de imaginile din "Odiseea spaţială 2001". Soţia furioasă îi aruncă pe geam telecomanda, care face un salt fantastic şi ajunge…. drept în ochiul lunii.
"Am ales să avem referințe din Kubrick și Méliès pentru că sunt două dintre highlight-urile ediției de anul ăsta. Racheta din luna lui Méliès s-a transformat în telecomanda zilelor noastre. Așa că e un citat, peste fix 110 ani, al unui prim mare cineast – Georges Méliès. E un spot care vorbește în primul rând despre pasiunea pentru cinema. Și a fost făcut cu pasiune pentru cinema, așa că e cât se poate de sincer", explică Iulia Rugină, care semnează şi scenariul.
Imaginea îi aparţine lui Marius Iacob, sunetul – lui Vlad Voinescu, iar efectele speciale au fost create de Alma Cazacu.
Festivalul se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 1-10 iunie.
<iframe width="633" height="352" src="http://www.youtube.com/embed/YSuUgHKw7FE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="633" height="352" src="http://www.youtube.com/embed/HCznqzQaE5I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>