Evenimentul Zilei > Sport > Sportivii, dezamăgiți de condițiile din Satul Olimpic
Sportivii, dezamăgiți de condițiile din Satul Olimpic

Sportivii, dezamăgiți de condițiile din Satul Olimpic

Pentru a doua oară în ultimii doi ani, Brazilia a fost luată pe nepregătite de un mare eveniment sportiv. De această dată, nemulțumirile vizează Jocurile Olimpice

În 2014, Brazilia a fost din nou gazda Campionatului Mondial de fotbal, iar pentru acest mare bal statul a cheltuit sute de milioane de euro pentru 12 noi stadioane. La unele arene s-a făcut o treabă de mântuială, prezentând probleme de risc ce le-ar fi putut pune viața în pericol spectatorilor.


Jocurile Olimpice de vară se vor desfășura în perioada 5-21 august, la Rio de Janeiro


Acest episod rușinos a fost șters cu buretel, dar acum, la doi ani distanță, „Țara Cafelei” reintră în centrul atenției, cu prilejul găzduirii Jocurilor Olimpice de vară, eveniment ce se va desfășura în perioada 5-21 august la Rio de Janeiro. Însă, și de această dată brazilienii au întâmpinat probleme.

Declarat „nelocuibil”

Satul Olimpic a fost recent inaugurat. Pe cât arată de frumos, o parte a acestuia a întâmpinat oaspeții cum nu se putea mai prost. Această ipoteză a apărut duminica trecută, atunci când 11 delegații de sportivi ce vor participa la Olimpiadă au fost afectate de condițiile pe care le-au găsit în „sat”. Ba mai mult, două dintre acestea (Australia și Brazilia) au refuzat cazarea în acest loc, până la remedierea situației. Șefa delegației de la Antipozi, Kitty Chiller, a declarat clădirea în care ar fi trebuit să stea ca fiind „nelocuibilă”: „Niciodată nu am văzut un sat olimpic într-o asemenea stare sau lipsă de stare. Avem probleme cu țevile, curge apa. Avem probleme cu rețeaua electrică. Apa și electricitatea nu sunt o combinație bună. Nu mai spun de curățenie.”

Autoritățile de la Rio au anunțat, însă, că aceste probleme se vor remedia în cel mai scurt timp. În total 207 delegații, printre care și una formată, în premieră, din refugiați, vor locui pe perioada desfășurării JO în acest loc. Satul Olimpic numără 31 de clădiri şi a costat 1,5 miliarde de dolari, iar după JO va fi transformat într-un cartier de lux.

Mai mult, jurnaliștii de la „The Guardian” au desoperit că o comunitate de descendenți ai sclavilor africani, cunoscuți drept „quilombo”, acuză că Satul Media Barra 3, unde va fi cazată presa internațională, a fost clădit pe locul în care au fost îngropați strămoșii lor.

Răpiri de marcă, înaintea startului

Securitatea din Brazilia a fost luată prin surprindere. În ultimele patru zile au avut loc două răpiri de persoane. Duminică, judokanul neozeelandez Jason Lee a fost răpit, la Rio, de un grup de bărbați care purtau uniforme de polițiști. Acesta a fost dus la un bancomat și pus să-și retragă toți banii, apoi eliberat. Nici soacra fostului pilot de Formula 1, Bernie Ecclestone, nu a scăpat de acest incident. Aparecida Schunck (67 de ani) a fost răpită din locuința sa, în Interlagos, Sao Paulo. Răpitorii au luat legătura cu Eccleston și i-au cerut acestuia o răscumpărare de 36,7 milioane de dolari, împărțiți în patru saci.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: