Spitalele din subordinea Primăriei Capitalei îşi scot la mezat spaţiile pentru laboratoare private de analize

Spitalele din subordinea Primăriei Capitalei îşi scot la mezat spaţiile pentru laboratoare private de analize

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) va putea închiria spaţii situate în imobilele din domeniul public al Municipiului Bucureşti aflate în administrarea sa, conform unui hotărâri adoptate, marţi, de consilierii generali.

Directorul general interimar al ASSMB, Ionuţ Răzvan Niţu, a precizat că suprafaţa propusă spre a fi închiriată reprezintă sub 0,02% din totalul suprafeţei acestor unităţi medicale. Conform hotărârii, ASSMB va aproba procedura de licitaţie publică în vederea închirierii acestor spaţii şi va semna contractele de închiriere. Totodată, va urmări încasarea chiriilor şi va urmări şi verifica inclusiv pe teren modul de îndeplinire a condiţiilor, a tuturor clauzelor contractelor de închiriere şi a obligaţiilor asumate de chiriaşi.

Cum se calculează chiria

Pentru spaţiile cu destinaţie medicală (laborator, analize medicale, imagistică şi radiologie) se stabileşte un tarif unitar fix, conform anexei nr. 4 a HCGMB nr, 268/2010. Pentru spaţiile cu destinaţie non-medicală se stabileşte un tarif minim de pornire a procedurii de licitaţie, conform anexei nr. 4 la HCGMB nr. 268/2010. Din sumele reprezentând contravaloarea chiriilor, ASSMB va reţine o cotă-parte de 50%, iar restul de 50% va deveni venit la bugetul local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unei note de fundamentare, semnată de Ionuţ Răzvan Niţu, ASSMB are în administrare 20 de unităţi sanitare publice cu paturi. "Este necesară modificarea anexei nr. 35b a HCGMB nr.305/2013 în sensul aprobării închirierii unor imobile/spaţii situate în incinta celor 20 de imobile - unităţi sanitare, ţinând cont de structurile organizatorice aprobate ale spitalelor, de numărul mare de paturi pe care acestea îl au alocate şi, pe cale de consecinţă, de fluxul mare de pacienţi, aparţinători ai acestora, dar şi personal de specialitate care îşi desfăşoară activitatea în unităţi spitaliceşti, fiind oportun să se amenajeze un număr limitat de spaţii cu profile de activitate prestabilite şi care să nu afecteze în niciun fel desfăşurarea activităţii medicale", se arată în documentul respectiv.

Servicii private de laborator

Se menţionează că închirierea unor amplasamente situate în incinta spitalelor a fost solicitată în mod expres de către spitalele care au externalizat serviciile de laborator şi analize medicale, motivat de împrejurarea că aceste servicii se prestează în incinta spitalelor respective pentru obţinerea rezultatelor în timp real.

Niţu mai arată în nota de fundamentare că termenul de valabilitate al acestor contracte, încheiate de unele spitale cu prestatorii de servicii de laborator şi analize medicale, urmează a se împlini în cursul acestui an, iar în lipsa unei astfel de hotărâri prin care să se aprobe închirierea spaţiilor din incintă, spitalele aflate în această situaţie nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea.