În acest context, Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European a făcut apel la statele Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari pentru primirea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen.

Parlamentul European „face apel la Consiliul European și la statele membre să-și intensifice eforturile pentru a finaliza integrarea în spațiul Schengen a tuturor statelor membre” – se menționează în proiectul de rezoluție adoptat, joi seară, de Comisia pentru libertăți civile.

Proiectul de rezoluție a fost votat de 53 de membri ai comisiei, șase au fost împotrivă, iar alți șase s-au abținut.

Următorul pas este ca proiectul de rezoluție să fie votat în plenul Parlamentului European, care se va întruni în perioada 17-19 iunie.

Reamintim că, la 22 septembrie 2019, Comisia Europeană a dat undă verde pentru primirea Croației în spațiul Schengen, apreciind că întrunește toate criteriile necesare și a făcut apel la Consiliul European să includă Croația în această zonă de liberă circulație.

Bulgaria și România au încă din 2011 avizul pozitiv al Comisiei Europene, dar pentru primirea lor în spațiul Schengen este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE.

Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

În contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni.

Spațiul Schengen are incluse 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen, potrivit libertatea.ro