Prețurile energiei vor crește de cinci-șase ori față de 2020. Estimările specialiștilor
- Andra Puiu
- 12 septembrie 2022, 20:10
Predicțiile specialiștilor indică scumpiri de șase ori mai mare la cărbune, de cinci ori mai mare la gaze, de două ori mai mare la petrol și de 0,7 ori mai mare la uraniu față de 2020. Acest lucru se va întâmpla până la finalul anului.
Războiul din Ucraina a adus alte noi scumpiri
„Declanșarea conflictului din Ucraina, chiar în lipsa unor opriri totale ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize efective de energie, în lipsa unor creșteri extraordinare a cererii de energie, în lipsa unor temperaturi extreme etc., a adus un alt fenomen: o explozie mare a prețului tranzacționat pe burse, pe parcursul primelor 8 luni din anul 2022”. notează Chisăliță. În plus, el a amai adăugat că datele Trading Economics au indicat o scumpire cu 17% la uraniu, cu 48% la petrol, cu 147% la cărbune și cu 232% la gazele naturale.
Specialistul în energie a mai subliniat că previziunile sunt sumbre pentru finalul de an deoarece sunt indicate scumpiri, față de începutul anului, de aproximativ 20% în cazul prețului la uraniu, cu aproximativ 55% pentru petrol, cu 185% la cărbune și circa 400% la gazele naturale. „Prețurile tranzacționate pe burse se așteaptă să fie la finele acestui an față de acum 2 ani: de 6 ori mai mare la cărbune, de 5 ori mai mare la gaze, de 2 ori mai mare la petrol și de 0,7 ori mai mare la uraniu”, a mai adăugat Chisăliță.
Provocarea legată de modalitatea viitoare de încălzire
Pentru al doilea an consecutiv, cele mai mici scumpiri s-au înregistrat la uraniu. În acest context, specialistul spune că cea mai mare provocare o reprezintă găsirea unor soluții privind modalitatea viitoare de încălzire.
Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice emis de Agenția Internațională pentru Energie (IAE) în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea centralelor nucleare aduce cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie. La polul opus, în contextul creșteriilor de preț la cărbune și gaz, prețurile Gigacaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat ajunge la 270 dolari/Gcal în cazul gazelor și la 310 dolari/Gcal în cazul cărbunelui, potrivit Adevărul.