Specia rară descoperită în România. Animalul surprins în păduri nu scoate niciun zgomot

Specia rară descoperită în România. Animalul surprins în păduri nu scoate niciun zgomot Sursa foto: Cristi Croitoru | Dreamstime.com

Specia rară surprinsă în pădurile din România, marchează un moment deosebit având în vedere vulnerabilitatea naturii în fața schimbărilor climatice. Animalul văzut pentru prima oară la noi în țară nu scoate niciun zgomot. În fiecare colț al naturii din România găsim surprize uimitoare. Deși credeam că știm totul despre mediul înconjurător, ecosistemul este mult mai complex decât ne-am imaginat. Recent, o specie rară a fost descoperită în pădurile din România, stârnind surpriza tuturor.

Specia rară de pasăre care a fost zărită pentru prima dată, anul acesta, în România

Recent, în pădurile din România, a fost zărită una dintre cele mai rare specii de păsări. Asemenea întâmplare este cu adevărat deosebită, deoarece această pasăre rară și prețioasă.

Caprimulgul, subiectul discuției, este o pasăre pe care puțini au privilegiul să o observe. De această dată, norocosul care a avut această șansă este din Harghita. Caprimulgul și-a făcut apariția chiar luna aceasta, pe data de 11 aprilie.

Caprimulgul, o pasăre fascinantă, cunoscută și sub numele de lipitoare, este extrem de activă în timpul nopții și deseori este confundată cu un cuc, datorită asemănării lor în talie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși numele acestei păsări poate părea ciudat, el ascunde o poveste extrem de captivantă. De secole, legenda spune că pasărea zboară noaptea și se hrănește cu laptele caprelor. Această legendă este și sursa numelui său interesant.

Caprimulgul

Sursă foto: Pixabay

O  pasăre aproape imposibil de observat

Caprimulgul se remarcă prin penajul său distinctiv, iar ochii săi mari îi conferă o vedere remarcabilă în întuneric. Însă, în afară de aspectul său fizic, un alt aspect îi conferă unicitate acestei specii de păsări.

Puțini sunt cei care cunosc, însă caprimulgul este aproape invizibil pentru ochiul obișnuit, din două motive. Primul și poate cel mai semnificativ este coloritul său. Tonalitățile penajului său imită cu mare precizie scoarța copacilor, făcându-l aproape imposibil de observat în mediul său natural.

Un alt aspect deosebit este structura penelor. În contrast cu alte păsări, caprimulgul are un penaj extrem de moale, astfel că zborul său este complet lipsit de zgomot.

Chiar dacă penajul său este silențios în zbor, cântecul caprimulgului este ușor de recunoscut. Este auzit des la începutul verii, atât în dimineață, cât și seara. Cântecul său nu este doar un sunet obișnuit, ci servește și ca modalitate de protejare a teritoriului său.

Caprimulgul este o pasăre solitară, iar în timpul migrației, călătorește în stoluri extrem de mici. De obicei, această pasăre rămâne fidelă partenerului său pe toată durata vieții.