Ce înseamnă spațiul Schengen pentru români. Timp economisit și bani din comerț
- Maria Pană
- 18 septembrie 2023, 16:15
Intrarea în spațiul Schengen are câteva beneficii notabile pentru România. Printre acestea se numără eliminarea timpilor de așteptare la vamă pentru camioanele care transportă mărfuri și pentru persoanele fizice care vor să treacă granițele.
Spațiul Schengen este zona care conține 27 de state, dintre care 23 din UE, unde circulația liberă este permisă. Acest lucru înseamnă că se elimină controlul de la frontiere în această zonă, drept urmare mai multe puncte de trecere a graniței vor dispărea. Acest lucru ar fi benefic și economiei, dar și cetățenilor români care lucrează în alte țări UE sau își doresc să lucreze acolo.
Din punct de vedere economic, potrivit fostului ministru de finanțe, Adrian Câciu, aderarea la spațiul Schengen ar aduce României, 0,5 puncte la creșterea economică. Mărfurile ar circula mult mai rapid, combustibilul s-ar reduce, practic fluxul comercial ar fi unul continuu. În acest moment timpii de așteptare sunt de aproximativ 8 ore pentru fiecare tir care trece granița țării.
Spațiul Schengen. 3, 5 milioane de europeni trec zilnic frontiera în alt stat pentru a munci
În ceea ce privește cetățenii, aderarea la acest spațiu include spre exemplu și dreptul de a lucra pe teritoriul altui stat cu aceleași drepturi ca și cetățenii statului respectiv. Oamenii de afaceri pot să beneficieze de libertatea de stabilire în statul pe care îl aleg. În ceea ce îi privește pe studenți, aceștia vor avea dreptul de a studia în orice stat membru. Ultima statistică dată publicității de către Parlamentul European arată că nu mai puțin de 3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi frontierele interne ale UE.
În ceea ce privește România care are peste 4 milioane de cetățeni care muncesc în diferite state UE, și care se întorc de sărbători acasă, practic s-ar elimina cozile infernale și timpii de așteptare. La fel ca și în cazul vacanțelor în Grecia. Eliminarea controalelor s-ar face atât în vămile terestre cât și cele din aeroporturi. Punctele de frontieră care ar dispărea sunt. Negru Vodă, Vama Veche, Călărași, Giurgiu-Ruse, Zimnicea, Turnu Măgurele, Borș, Cenad, Nădlac, Turnu, Chișineu-Criș, Salonta, Satu Mare. Odată cu ele s-ar reduce și cheltuieli cu angajații și operațiunile din aceste puncte de frontieră.