Spaniolii își frâng mâinile după muncitorii români „Fără ei nu adunăm recolta''

Spaniolii își frâng mâinile după muncitorii români „Fără ei nu adunăm recolta''

Autoritățile spaniole au descoperit nou focar Covid19 în oraşul Fraga, Spania, unde lucrează foarte mulți români.

Spania este țara unde au ajuns zeci de mii de români pentru a munci în agricultură. Acum este perioada recoltării fructelor, iar din  România au plecat mulți români imediat cum au început să se ridice restricțiile în contextul pandemiei de coronavirus.

Pentru prima dată, micul oraș Fraga a cazat 50 de lucrători sezonieri într-o sala de gimnaziu. La intrare în această clădire tuturor românilor li se verifică temperature corporală, Apoi, muncitorii îşi dezinfectează tălpile și mâinile. După duș, ei pot lua masa şi se pot odihni.

Salariul pe care-l primesc muncitorii români care recoltează nectarine este de 5,25 euro pe oră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Starea de alertă a fost ridicată pe 21 iunie de Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia Covid19 cu peste 28.300 de decese.

„Au fost detectate 250 de cazuri, aproape toate în rândul lucrătorilor sezonieri”, a declarat joi ministerul sănătății.

„Trebuie să nu stigmatizăm muncitorii sezonieri. Avem nevoie de ei să muncească, aşa cum ei au nevoie de noi. Nu putem permite oamenilor să doarmă pe stradă, în situația actuală", spune primarul Carmen Costa.

În această zonă de nord a Spaniei sunt peste 1.000 de ferme care exportă 80% din fructe, în valoare de 60 de milioane de euro, spune fermierul Ignacio Gramunt.

„Numai în Fraga, sunt angajați 5.000 de lucrători sezonieri care culeg fructele la 35 de grade, iar în zonă sunt 12.000. Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta“, mai spune fermierul spaniol.

Numărul românilor din Spania se apropie vertiginos de 500.000. În ultimii ani au plecat zeci de mii de români, conform datelor INE (Instituto Nacional de Estadistica)

Comunitatea românească rămâne în continuare cea de-a doua comunitate străină, după marocani, dar a fost pe primul loc între 2008 și 2013, când a depășit 800.000 de persoane. În medie, în Spania vin câte 100.000 de români pe an pentru a munci în agricultură sau pe șantierele de construcții, potrivit stiridiaspora.ro