Spania, vârf de lance. Lege privind schimbarea genului de la vârsta de 14 ani

Spania, vârf de lance. Lege privind schimbarea genului de la vârsta de 14 ani

O primă versiune a unui proiect de lege controversat, a fost adoptat, marți, de guvernul spaniol. Potrivit acestuia, adolescenţii, pot începând de la vârsta de 14 ani, să-şi schimbe genul, fără un diagnostic medical sau terapie hormonală.

Controversatul proiect de lege urmează să fie supus unei consultări publice, înainte să fie reexaminat de către Guvern şi să fie supus unui vot în Congresul Deputaţilor, Camera inferioară a Parlamentului din Spania.

În el este specificat faptul că nu mai este obligatorie terapia hormonală şi evaluarea psihologică după 2 ani, ca în prezent, pentru cei care depun o cerere în acest sens.

Textul prevede, în schimb, o autorizare din partea părinţilor în cazul minorilor cu vârsta cuprinse între 14 şi 16 ani, scrie Antena3.

Activişti transsexuali consideră că proiectul nu merge destul de departe, în timp ce unele asociaţii feministe se opun textului în numele apărării femeilor.

Europa, scindată de tema homosexualității

Astfel Spania devine centrul discuţiilor controversate legate de drepturile comunităţii LGBT, după ce săptmâna trecută, liderii UE l-au condamnat dur pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă.

Din cauza legii adoptate, prin care se interzice promovarea homosexualității, statul ungar riscă să piardă fondurile UE. Președintele Cehiei însă, salută decizia Ungariei.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, consideră că legea aprobată de Viktor Orban cu privire la comunitatea LGBT nu are de-a face cu poziționarea premierului Ungariei împotriva homosexualilor, ci mai degrabă arată că demnitarul își protejează oamenii. Viktor Orban nu este de acord cu manipularea copiilor și a părinților, mai transmite Milos Zeman.

Într-un interviu oferit duminică, 27 iunie, în care Zeman a comentat legea adoptată de Ungaria, șeful de stat ceh a spus că, în opinia sa, transgenderii sunt „scârboși”.

Critici vehemente și amenințări

Ungaria a fost extrem de criticată de către liderii europeni. Săptămâna trecută, premierul Olandei, Mark Rutte, i-a transmis în cadrul reuniunii reprezentanților europeni, să anuleze legea sau să părăsească UE. În cazul în care nu va anula prevederile legislative impuse, Ungaria va fi acționată la Curtea de Justiție Europeană.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a înaintat oficialilor europeni o propunere conform căreia statului ungar ar trebui să îi fie retrase fondurile, ca urmare a încălcării unor prevederi extrem de importante pentru Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News